Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δασικοί χάρτες – πώς μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί για την ιδιοκτησία του

Νομικές συμβουλές
15 Ιουλίου 2021 / 12:59

O πολίτης, προκειμένου να διαπιστώσει, αν η ακίνητη περιουσία του έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, πρέπει να μπει στο www.ktimatologio.gr, έπειτα είσοδος για πολίτες και μετά ανάρτηση δασικών χαρτών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον Ιανουάριο αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, πλην των περιοχών των πρώην κοινοτήτων Αλεπούς, Καναλίων, Κάτω Κορακιάνας και πρώην Δήμου Κερκυραίων.
O πολίτης, προκειμένου να διαπιστώσει, αν η ακίνητη περιουσία του έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, πρέπει να μπει στο www.Ktimatologio.gr, έπειτα είσοδος για πολίτες και μετά ανάρτηση δασικών χαρτών.

Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα ακίνητά του έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά μπορεί να κινηθεί νομικά με τη διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων έως και την 20η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το τέλος υποβολής ανέρχεται από 10 ευρώ έως και 3.300€ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Μαζί με το υπογεγραμμένο αντίγραφο της αντίρρησης και το αποδεικτικό πληρωμής του τέλους πρέπει να προσκομίσει έγγραφα αποδεικτικά της ταυτότητάς του, στοιχεία επικοινωνίας του, αντίγραφο του Ε9, τυχόν τίτλους κτήσεως και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει το έννομο συμφέρον του. Σε μικρές εκτάσεις μπορεί να υποβάλει και αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, η οποία, όμως, πολύ δύσκολα ευδοκιμεί.

Όταν μία έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική, τότε παράγεται μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και ο ιδιώτης προκειμένου να αναγνωριστεί η κυριότητά του δύναται να προσφύγει στα Πολιτικά Δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν έχει στην κατοχή του νόμιμο τίτλο μετεγγραμμένο προ της ενάρξεως του Αστικού Κώδικα, δηλαδή προ της 23ης Φεβρουαρίου 1946, πρέπει να αποδείξει την κυριότητά του με έκτακτη χρησικτησία.

Στις περιοχές της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδος, λόγω εφαρμογής των διατάξεων του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου και διαφόρων άλλων ρυθμίσεων, η κτήση κυριότητας δια  εκτάκτου χρησικτησίας επί δημόσιων δασών χωρεί, εφ’ όσον η σχετικώς απαιτουμένη νομή είχε συμπληρωθεί μέχρι και την 11η Σεπτεμβρίου 1915.  

Αντιθέτως, στα Ιόνια Νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, κατά τη μάλλον κρατούσα άποψη, έκτακτη χρησικτησία είναι αντιτάξιμη έναντι του Δημοσίου, εφ’ όσον η απαιτούμενη νομή είχε συμπληρωθεί έως την έναρξη εφαρμογής του Αστικού μας Κώδικα, δηλαδή έως και την 23η Φεβρουαρίου 1946. Όμως, υποστηρίζεται και η μη κρατούσα άποψη ότι έκτακτη χρησικτησία κατά τους όρους του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου δε νοείται, δεδομένου ότι το αυτό το δίκαιο ποτέ δεν εφαρμόστηκε στα Ιόνια Νησιά μέχρι το έτος 1941.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι όσον αφορά τα Ιόνια Νησιά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ευδοκίμησης της δικαστικής προσφυγής του ιδιώτη έναντι του Δημοσίου, εξαιτίας του διαφορετικού νομικού καθεστώτος που επικρατούσε και της μακραίωνης εφαρμογής σε αυτά του φεουδαρχικού συστήματος.