Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραδόθηκε το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο

παραλιακό μέτωπο
01 Απριλίου 2021 / 10:25

Λύθηκε το μυστήριο με την ιδιοκτησία της πλατείας στην Σπηλιά. Αποδίδεται το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο

ΑΘΗΝΑ. Άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση του υπολοίπου μισού πλακόστρωτου στην παραλία της Γαρίτσας. Η πολυπόθητη απόδοση του παραλιακού μετώπου της πόλης στον Δήμο έγινε την Τετάρτη το απόγευμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την είδηση ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, κοινοποιώντας την απάντηση του υφ. Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας, Απ. Βεσυρόπουλου, από το κείμενο της οποίας φαίνεται ότι λύθηκε επιτέλους ο γρίφος, που διατηρούσε την υπόθεση σε εκκρεμότητα. 

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να διαπιστώσει την κυριότητα της πλατείας όπου το κερκυραϊκό Ηρώον στην Σπηλιά, εκεί όπου προκατοχικά ήταν το αγορείο «Μαρκάς», που καταστράφηκε από τους εμπρηστικούς βομβαρδισμούς των Γερμανών στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943. Η γραφειοκρατικού χαρακτήρα καθυστέρηση αποδίδεται στην απώλεια των σχετικών τίτλων και την ανάδυση του μέχρι χθες αναπάντητου ερωτήματος αν δηλ. η πλατεία είναι του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή του αυτοδιοικητικού προκατόχου του σημερινού Δήμου κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Τελικώς η Διοίκηση απεφάνθη ότι η πλατεία είναι αγνώστου ιδιοκτησίας εξου και η ανέγερση, μεταπολεμικά εκεί, του μνημείου του αγνώστου στρατιώτη. Με τη μέθοδο του Γορδίου Δεσμού αποτράπηκαν έτσι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, του οποίου η πλατεία είναι μέρος του, στον Δήμο.

Με αυτόν τον τρόπο πάντως, ξεμπλοκάρισε μια υπόθεση χρόνων και η πόλη ανακτά της διοικητική της αρτιμέλεια ενώ με την επισκευή των κουρτελάτσων οι περιπατητές δεν θα έχουν πλέον λόγο να ανησυχούν για τη δική τους. Την αρτιμέλεια, εννοείται! Χρόνια πολλά!