Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προμήθεια και διανομή εμβολίων, κάτω από το τραπέζι

ευρώπη
09 Ιανουαρίου 2021 / 20:25

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για τον εθνική ιδιοτέλεια επί των εμβολίων, καθώς οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν λάβει ακόμη δόσεις, ενώ οι πλουσιότερες χώρες ακόμα κάνουν συμφωνίες για αγορά περισσότερων.

Γερμανός αξιωματούχος είπε στο Reuters, ότι η Χώρα συμφώνησε να αγοράσει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις από την BioNTech και την CureVac το περασμένο καλοκαίρι, παρά το ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να μην διαπραγματευτούν διμερείς συμφωνίες εφοδιασμού. Οι προσφορές μάλιστα δεν ανακοινώθηκαν όταν υπογράφηκαν.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων της Pfizer το 2021, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Ε.Ε. ενέκρινε τη χρήση έξι δόσεων από ένα φιαλίδιο που θα αύξανε έτσι τον αριθμό των εμβολίων κατά 20%.

• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για τον εθνική ιδιοτέλεια επί των εμβολίων, καθώς οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν λάβει ακόμη δόσεις, ενώ οι πλουσιότερες χώρες ακόμα κάνουν συμφωνίες για αγορά περισσότερων.

• Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας στην Αγγλία δήλωσε ότι σκοπεύει να εμβολιάσει όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής τις επόμενες εβδομάδες μετά την έναρξη χρήσης του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.

• Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου κινήθηκε υψηλότερα στο τέλος της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη με τη χώρα, που επλήγη από τον αντίκτυπο της πανδημίας και του Brexit.

• Η Airbus θα συνεχίσει με φιλόδοξα σχέδια για μερική ανάκαμψη της παραγωγής αεριωθούμενων αεροπλάνων παρά τις ανησυχίες ότι θα πρέπει να καθυστερήσει την κίνηση λόγω των περιορισμών στα ταξίδια των Ευρωπαίων.

• Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι όλοι οι τραπεζίτες πρέπει να καταγράφουν όλες τις επικοινωνίες ενώ εργάζονται από το σπίτι, παύοντας έτσι το ελαστικό περιθώριο που εισήγαγε πέρυσι όταν ξεκίναγε το πρώτο απαγορευτικό.