Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Τ. Τόμπρος για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσυνεδριακός Διάλογος
13 Σεπτεμβρίου 2016 / 15:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο επικείμενο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στον προσυνεδριακό διάλογο στο Νομό της Κέρκυρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στέλεχος της οργάνωσης Κέρκυρας Τάσος Τόμπρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το 2ο Συνέδριό του, στις 13-16 του Οκτώβρη, το οποίο αποτελεί «τομή» για τα πολιτικά πράγματα της χώρας και έχει τέσσερις πυλώνες με τους οποίους θα ασχοληθεί: ο πρώτος θα αφορά στην πορεία τού ΣΥΡΙΖΑ από το 1ο μέχρι το 2ο Συνέδριό του, στις πολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν, τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα ανταπεξήλθε σ’ αυτές και την άνοδό του στην κυβέρνηση. Κυρίαρχο γεγονός σ’ αυτό το διάστημα ήταν ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη αναδείχθηκε κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη βούληση του ελληνικού λαού.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες συνθήκες, αλλά και σε ποια Ευρώπη προσδοκούμε στον 21ο αιώνα.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης, ενώ η κατεύθυνση είναι το κόμμα να περάσει σε μια νέα εποχή, στο ευρύτερο πλειοψηφικό ρεύμα που το οδήγησε στην κυβέρνηση. «Αυτό προϋποθέτει μία γείωση με την κοινωνία, προϋποθέτει ανοιχτές δημοκρατικές λειτουργίες με συλλογικές αποφάσεις, λογοδοσία στην κοινωνία, αλλά και από κοινού επεξεργασία θέσεων τόσο με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς όσο και με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, με ανοιχτές διαδικασίες στην κοινωνία, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα και να προχωράμε προς τα εμπρός».
Το τέταρτος πυλώνας σχετίζεται με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το κόμμα και από την κυβέρνηση έως τις εθνικές εκλογές του 2019 «προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως το παράλληλο πρόγραμμα και προπάντων να υλοποιηθεί πλήρως η δέσμευσή μας για έξοδο από την κρίση και από την επιτροπεία, με το τέλος του προγράμματος το 2018. Το τρίπτυχο που καλούμεστε να υλοποιήσουμε είναι: “παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – κοινωνικό κράτος – ισχυρή δημοκρατία” με όλες τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος και στην κοινωνία».
 
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου
Ο Τ. Τόμπρος ανακοίνωσε ότι  η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα καλύψουν το κέντρο, το βόρειο και το νότιο συγκρότημα, ως εξής:
- την Παρασκευή 16/9 στις 7.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο,
- το Σάββατο 17/9 στις 7.30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Βελονάδων και
- την Κυριακή 18/9 στις 7.30 μμ, στους Ριγγλάδες Λευκίμμης.
Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής, αποτελούμενο από τον Δημήτρη Σακελλάρη και τον Τάσο Τόμπρο, οι δύο βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, καθώς και κομματικά στελέχη.
Πρόκειται για ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, στις οποίες καλούνται όχι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο.
 
«Ένα στοίχημα κερδήθηκε»
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Τάσος Τόμπρος αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Τ. Τόμπρος σημείωσε ότι «κερδήθηκε ένα στοίχημα από την κυβέρνηση και απ’ το Υπουργείο Παιδείας μετά από πάρα πολλά χρόνια», ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και παρατήρησε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα στην Εκπαίδευση και είναι ζήτημα όλων των αρμόδιων φορέων να διεκδικήσουν την επίλυσή τους ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ποιοτικά βελτιωμένη Εκπαίδευση στη χώρα μας».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στην Εκπαίδευση κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση και το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, έπραξαν το αυτονόητο, καλύπτοντας τις επισκευαστικές και τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τη σίτιση για τα καλλιτεχνικά σχολεία, τα μισθώματα νοικιασμένων κτηρίων και τη μεταφορά των μαθητών, κόσους περίπου 90 εκατ. ευρώ.
 
Για την επίσκεψη Πιτσιόρλα
Με αφορμή την παρουσία στο νησί του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου  Πιτσιόρλα, ο Τ. Τόμπρος επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας υπέρ της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο και των λιμανιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την εξαίρεση του Ίσσου και της Μπούκας Λευκίμμης από το γενικότερο προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αναφέρθηκε σε χώρους και ακίνητα με αρχαιολογική σημασία, γιατί για το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εξαιρεθούν.
 
Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ και της συνέντευξης Τύπου, στη διάρκεια της οποίας περιέγραψε τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση και εισόδου στην ανάπτυξη, ο κ. Τόμπρος σχολίασε: «Στον τομέα της οικονομίας φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση, με όλες τις τάσεις να συνηγορούν για τη σταδιακή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».
Σημείωσε, επίσης, την τάξη που μπαίνει στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και το οικονομικό όφελος που προκύπτει για το κοινωνικό κράτος από το διαγωνισμό για τη χορήγηση των αδειών.
Ο Τάσος Τόμπρος σημείωσε, παράλληλα, δύο πολύ σημαντικά πρόσφατα γεγονότα που δεν προβλήθηκαν ανάλογα από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται καταρχάς για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που στόχο είχε τη συνεργασία και την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, το προσφυγικό και την οικονομία, όπως επίσης και για τη διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, με τη συμμετοχή υπουργών και υψηλών αξιωματούχων από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αραβικών κρατών.
Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Τόμπρος, είναι η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συσταθεί η προοδευτική συμμαχία με την οποία έχουν συνταχτεί έως τώρα περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές. Η πρωτοβουλία αυτή συσπειρώνει τους ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τους οικολόγους από το χώρο των Πρασίνων και ενός τμήματος από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. «Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν πάει προς τα δεξιά, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν συσχετισμούς προς τα αριστερά στην Ευρώπη», υπογράμμισε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για τον Λάμπρο Χαβέλα…
Το μέλος της Κ.Ε. και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας δεν παρέλειψε να εκφράσει συλλυπητήρια προς τη δημοσιογραφική οικογένεια για τον αδόκητο χαμό του δημοσιογράφου Λάμπρου Χαβέλα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών από τροχαίο δυστύχημα. Ο Λάμπρος Χαβέλας είχε εργαστεί στην Κέρκυρα, περίοδο για την οποία ο Τ. Τόμπρος θυμάται: «Ήταν ένας δημοσιογράφος που τον διέκριναν η ειλικρίνεια, το πάθος του για τη δουλειά και η ευγένειά του. Συλλυπητήρια στους οικείους του και στο χώρο των ΜΜΕ».