Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δέκα τα κρούσματα στην Κέρκυρα

κορονοϊός
21 Ιουλίου 2020 / 19:10
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Όλα εισαγόμενα. Το ένα νοσηλεύεται τα άλλα σε περιορισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δέκα κρούσματα κορονοϊού έχουν διαπιστωθεί στο νησί. Το ένα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αν παραστεί ανάγκη θα διακομιστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Τα υπόλοιπα εννιά είτε παραμένουν στο ξενοδοχείο αναφοράς είτε οικουρούν σε περιορισμό. Οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο και απαιτείται μεγάλη δημοσιογραφική προσπάθεια. Έτσι που δύσκολα αντιμετωπίζεται η φημολογία, που βρίσκει φιλόξενο επικοινωνιακό έδαφος στα social και συνήθως αναπαράγεται με μέτρο την επιδίωξη αρνητικού εντυπωσιασμού. Μέχρι ώρας έχει σταθεί αδύνατον να υπάρξει υπηρεσιακός συντονισμός για την ενημέρωση των πολιτών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές Υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας οργανώνονται και με υπεύθυνο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, που παραμένει άλαλος αδυνατώντας να συγκεντρώσει τις πληροφορίες από τις πύλες εισόδου, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Περιφέρειας και να ανακοινώσει. Στην Κέρκυρα, δείγματα συλλέγονται στα λιμάνια, τη μαρίνα και το νοσοκομείο και είτε υπόκεινται εδώ σε μοριακό έλεγχο, στα δυο εργαστήρια του νοσοκομείου είτε ταξιδεύουν στο εργαστήριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων. Δείγματα συλλέγονται και στο αεροδρόμιο από τους (στρατιωτικούς;) γιατρούς και νοσηλευτές εκεί. Αποστέλλονται για μοριακό έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ αλλά οι απαντήσεις δεν φθάνουν (;) στην Πολιτική Προστασία στην Κέρκυρα. Η μεγάλη αλλά και η κατά τόπους εικόνα εντοπίζεται στα κεντρικά του ΕΟΔΥ στην Αθήνα. Στο πληροφοριακό σκοτάδι παραμένουν και οι ιατρικοί σύλλογοι ακόμα, εφόσον είτε πρυτανεύει η πεποίθηση ότι η ενημέρωση είναι επικίνδυνη για την εικόνα το τόπου είτε απλώς διαπιστώνεται η αδυναμία υπηρεσιακής συνεργασίας. Μπορεί και τα δύο.
 
Μην δίνετε τοπικές πληροφορίες
 
Σημειωτέον το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να μην ανακοινώνονται τοπικά τα κρούσματα. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη: Επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Εκτός ασφαλώς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.