Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτότυπες προτάσεις για τον τουρισμό από τα Πανεπιστήμια Ιονίου και Πειραιώς και το ΤΕΙ Ιονίου

Ιόνιο πανεπιστήμιο
05 Αυγούστου 2016 / 16:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καινοτόμες προτάσεις για τον τουρισμό από τρία πανεπιστήμια Πρωτότυπες ερευνητικές προτάσεις, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που παντρεύουν την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, για τη δημιουργία περιεχομένου υποδομών και υπηρεσιών στο Ιόνιο, έχουν κατατεθεί από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με στόχο να καλύψουν κενά και να προσδώσουν αξία και αναγνωρισιμότητα στο Ιόνιο, σε διεθνές επίπεδο.

Τουριστική προβολή
 
Η πρώτη πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη εφαρμογής παιχνιδιών, με στόχο την εκπαίδευση του κοινού στη φυσική κληρονομιά των Ιόνιων νησιών» αποτελεί από κοινού πρόταση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εναλλακτικών καινοτόμων μεθόδων προβολής του τουριστικού προϊόντος των Ιονίων Νήσων, μέσω της ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές και υπολογιστές με θέματα που επικεντρώνονται στο φυσικό κάλλος και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στα νησιά της περιφέρειας. Παιχνίδια με θέμα την ποδηλασία, την ιστιοπλοΐα, την αναρρίχηση, την αρχαιολογία και τη βιοποικιλότητα του τόπου, πρόκειται να αναπτυχθούν και να διατεθούν, μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής/φυσικής κληρονομιάς των Ιονίων Νησιών, την εκπαίδευση του κοινού σε αυτή και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, με ευχάριστο τρόπο. Για την ανάπτυξη των παιχνιδιών θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και πρότυπα συστημάτων εκπαίδευσης-ψυχαγωγίας (edutainment),που θα ενσωματώσουν πραγματικά βίντεο και ήχους από τα νησιά.
 
Διαδραστική ξενάγηση
 
Η δεύτερη πρόταση με τίτλο «Ντοκιμαντέρ & Διαδραστικές Εφαρμογές Ξενάγησης με χρήση Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας: Ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας» αποτελεί μια πρόταση για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ υψηλής επιστημονικής και οπτικο-ακουστικής ποιότητας με θέμα την προβολή της Κέρκυρας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και νέα μέσα τηλεόραση, HD-DVD και διαδικτυακή τηλεόραση web-TV, περιεχόμενο που παρουσιάζει κενά αυτή τη στιγμή, για την ενημέρωση των επισκεπτών και χρήση σε εκθέσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Παράλληλα, κάτω από το ίδιο έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθούν δυο ακόμη δράσεις που προσδίδουν υπεραξία σε αυτό. 
 
Ψηφιακή Μουσείο σύγχρονης τέχνης
 
Η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τίτλο «Σύγχρονο Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης: Ολοκληρωμένη παραγωγή, διαχείριση και προβολή καλλιτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και σε μουσειακό χώρο» αποτελεί στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την Προβολή Σύγχρονων Αμιγώς Ψηφιακών Έργων Τέχνης, υποστηριζόμενο από Αρχείο Ψηφιακών Έργων Τέχνης το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική υποδομή παροχής περιεχομένου πολυμέσων από το Μουσείο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο κατά απαίτηση του χρήστη μέσω διαδικτύου (ψηφιακό web-museum). 
 
Με κατάλληλους χειρισμούς...
 
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της έρευνας για όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δρ. Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας «η υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουν και να προβάλλουν όλα όσα η περιφέρεια μας έχει να προσφέρει, πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για όλους τους φορείς. Όμως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του. Όπως έχουμε ήδη εφαρμόσει στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα πρέπει όλα τα έργα που υλοποιούνται σε επίπεδο περιφέρειας να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών. Αν στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες οι οποίοι θα αγαπήσουν τον τόπο, τους ανθρώπους και θα εκτιμήσουν το φυσικό κάλλος που προσφέρεται, θα πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουμε τρόπο έξυπνο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, καθώς οι παραπάνω προτάσεις μας επιτρέπουν να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα τους και να μπορούμε να επικοινωνούμε ατομικά με αυτούς που ωφελούνται. Η ύπαρξη ενεργών ερευνητικών φορέων εντός και εκτός της περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα ο οποίος με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς και επιλογές μπορεί να αποτελέσει πυλώνα εξέλιξης και τουριστικής ανάπτυξης. Το κλίμα συνεργασίας συμπληρώνεται με έντονη κινητικότητα μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε επίπεδο προτάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο» σχολίασε ο κ. Δεληγιάννης.