Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι κάμερες στην καραντίνα πρακτική των νοσοκομείων αναφοράς, λέει το νοσοκομείο Κερκύρας

νοσοκομείο
18 Απριλίου 2020 / 21:44
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία των Μονάδων και των χώρων που νοσηλεύονται ασθενείς του κορωνοϊού και εκείνοι με ύποπτα συμπτώματα, αποδίδουν πηγές της Διοίκησης του Γενικού νοσοκομείου Κερκύρας την εγκατάσταση καμερών.

Το γεγονός κατέγραψε σε ρεπορτάζ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντιστρατεύεται τις ανθρώπινες ελευθερίες. Μάλιστα έκανε έναν παραλληλισμό με το τηλεοπτικό ριάλιτι Big Brother και τον Μεγάλο Αδελφό του οργουελικού 2004.

Οι ίδιες πηγές του νοσοκομείου που ρωτήθηκαν από το enimerosi.com, αντιτείνουν ότι ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει στα νοσοκομεία αναφοράς και αφορούν μόνον στην επιτήρηση των συνθηκών καραντίνας, στις οποίες προστατεύονται οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Κέρκυρα πράγματι η αγορά και η εγκατάσταση του κυκλώματος έγινε με τη χορηγία του Επιμελητηρίου ύστερα από αίτημα της Διοίκησης του νοσοκομείου. Το κύκλωμα εγκαταστάθηκε. Υπάρχουν οι κάμερες στον ειδικά διαμορφωμένο για την περίπτωση 4ο όροφο του και το μόνιτορ αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία καθ’ όσον απαιτείται η σχετική άδεια από την 6η ΥΠΕ, που αναμένεται.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η λειτουργία τους θα γίνει με την ενημέρωση ασθενών, γιατρών και νοσηλευτών. Το κύκλωμα καταγράφει, λένε, δεν μαγνητοσκοπεί.

Ο αντίλογος

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εξειδικευμένης σε νομικά ζητήματα ιστοσελίδας lawspot από τον Μάρτιο: Με γνωμοδότησή του ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, κ. Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, απάντησε σε αιτήματα Νοσοκομείων σχετικά με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης για τις ανάγκες αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Στη γνωμοδότηση εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) για τις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19 παρίστανται καταρχήν ως μη νόμιμη και για το λόγο αυτό, τα αιτήματα των νοσοκομείων πρέπει να απορριφθούν.Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο η γνωμοδότηση να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να λάβει θέση ως προς το ζήτημα εάν, για τις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19, συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, οι οποίοι δύνανται – από ιατρική άποψη – να δικαιολογήσουν την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης είτε στους θαλάμους αρνητικής πίεσης Νοσοκομείων ή κλινικών είτε σε ευρύτερους χώρους Νοσοκομείων ή κλινικών της Χώρας.


Διευκρινίσεις δίνονται και για την αναστολή της Μονάδας αποτοξίνωσης της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. Αυτή είναι προσωρινή, προκειμένου το νοσοκομείο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, που ενδεχομένως προκύψουν από τον κορωνοϊό. Η λειτουργία της Μονάδας θα αποκατασταθεί αμέσως μετά.
Το πότε θα είναι αυτό το «μετά» όμως κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αυτήν την στιγμή.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.