Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια ποδηλατάδα-συνέντευξη στην παλιά πόλη

Cocomat
07 Ιουλίου 2016 / 11:09

Μια συνέντευξη με τον Paul Ευμορφίδη-τον Σπαρτιάτη που πόνταρε στις ευεργετικές ιδιότητες του καλού ύπνου και στη φύση

ΚΕΡΚΥΡΑ.«Ανέβα!» είπε και μου έδειξε την ξύλινη σχάρα μπροστά απ’το τιμόνι. Κάπως έτσι, σαν παλιά καρτ ποστάλ, ξεκίνησε η συνέντευξη-ποδηλατάδα στην παλιά πόλη με τον Paul Ευμορφίδη, ιδρυτή και ψυχή της Cocomat, μιας από τις ελάχιστες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσεται αδιάκοπα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αψηφώντας τους δαίμονες της παγκόσμιας κρίσης.

Η έμπνευση

Μας αποκάλυψε ότι η πρωτοποριακή ιδέα της  χρήσης φυσικών υλικών για την κατασκευή στρωμάτων ήρθε ένα αυγουστιάτικο βράδυ που αποκοιμήθηκε πάνω σε ένα παχύ στρώμα φυκιών στην ακροθαλασσιά και ξύπνησε πρωτόγνωρα αναζωογονημένος. Ύστερα έκανε την εμπειρία γνώση και τη γνώση επαγγελματική δραστηριότητα. Κάπως έτσι ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα η ιδέα του ξύλινου, οικολογικού ποδηλάτου. Στο ταξίδι Ολλανδία-Ελλάδα με ποδήλατο που έκανε με το γιο του, οι μισές ταχύτητες διαλύθηκαν στις Άλπεις και εκεί γεννήθηκε η ιδέα των ξύλινων ποδηλάτων. Η έμπνευση για τον Paul Ευμορφίδη είναι η  ίδια η φύση. Δίνει σημασία σε ό,τι θεωρούμε αυτονόητο: το φύκι, το ξύλο, το καλάμι, και ύστερα του προσδίδει εμπορική αξία, το επεξεργάζεται, το αναδεικνύει, το προωθεί. Δικαίως όλα αυτά ακούγονται ονειρικά, αν παραλειφθεί το προφανές: ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ξεκίνησε ως καθηγητής φυσικής αγωγής στη Σιβιτανίδιο διαθέτει πέρα από ποιοτικά προϊόντα, το επικοινωνιακό χάρισμα που υπόσχεται πωλήσεις, αλλά και έντονη διορατικότητα.

Η νοοτροπία

Αεικίνητος, χαρούμενος, αισιόδοξος και παρατηρητικός. «Έχω σταματήσει να διαβάζω από τα 30 μου. Όσα μπορούσα να πάρω από τους σοφούς του κόσμου τα πήρα. Άλλωστε όλα συμπτύσσονται τελικά σε δυο τρεις προτάσεις. Τώρα απολαμβάνω και παρατηρώ τον κόσμο. Η παρατήρηση συμπεριφορών και φαινομένων είναι τουλάχιστον διαφωτιστική. Αποκαλύπτει μεγαλύτερες αλήθειες.» Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας δεν τρέφει καμία απολύτως εκτίμηση στα πάσης φύσεως υπάρχοντα- πέταξε στην Κέρκυρα από Άμστερνταμ με δύο σορτς σ’ένα σχολικό σακίδιο- κινείται αποκλειστικά με ποδήλατο και είναι λάτρης της ωμοφαγίας. «Τη λέει» σε αγνώστους που καπνίζουν στο δρόμο, βουτά αυθόρμητα σε θάλασσες, σιντριβάνια και ποτάμια για λίγη δροσιά και μισεί τα δίχρονα μηχανάκια γιατί είναι εξωφρενικά ενεργοβόρα.

Ελληνική Πολιτική Σκηνή

Στην ερώτηση, αν θα εμπλεκόταν στην πολιτική σκηνή του τόπου, απάντησε πως το ηθικό χρέος να ασχοληθεί γίνεται ολοένα βαρύτερο. Προ ημερών βρέθηκε σε δεξίωση στο Άμστερνταμ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού και ποικιλία εστεμμένων. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε ότι κατά τις μακρόσυρτες ομιλίες των Ελλήνων πολιτικών εκπροσώπων δεν ένιωσε ούτε στιγμή περήφανος που είναι Έλληνας. «Δε περιμένω από έναν πολιτικό να με κάνει πλούσιο. Αυτό, αν το θέλω, πρέπει να το επιδιώξω μόνος μου. Περιμένω όμως να με εμπνεύσει να είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος, να με βοηθήσει να είμαι ευτυχής και με λιγότερα». Έχει δεχθεί επανειλημμένως προτάσεις από πολιτικές παρατάξεις (ιδιαίτερα από τον φίλο του Σταύρο Θεοδωράκη) αλλά για την ώρα δεν «βλέπει» τον εαυτό του σε καμία από αυτές.
 
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Cocomat συνεργάζεται με τον σύλλογο «Συνεργός» όπου άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή άλλες δυσκολίες  ράβουν 1.000.000 βαμβακερές καρδιές από υπολείμματα υφασμάτων και κερδίζουν χρήματα από την πώλησή τους. Η Cocomat στέκεται επίσης στο πλευρό των γυναικών με καρκίνο του μαστού με τα «Μαξιλαράκια Καρδιάς» που διανέμονται δωρεάν στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.
Οι δράσεις δε σταματούν εδώ και ο Paul Ευμορφίδης καβαλά το ποδήλατό του, αφήνει πίσω την μοιρολατρία, και δεν φαίνεται να έχει διάθεση να κόψει ταχύτητα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ