Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κατσιφάρας πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής

CPMR
06 Ιουλίου 2016 / 17:40

ΒΕΝΕΤΙΑ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών (CPMR), που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2016, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθησαν εκπρόσωποι Περιφερειών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αλβανία, την Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και το Μαρόκο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, της Ένωσης για τη Μεσόγειο αλλά και στελέχη διαχειριστικών αρχών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας (ADRION, MED, ENI CBC MED κα). 
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, παρά την απουσία του λόγω του προβλήματος με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα, εξελέγη ομόφωνα στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής, γεγονός που σηματοδοτεί αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και δυνατότητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της επιτροπής. Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής εξελέγη ο Περιφερειάρχης Δυτ. Πελοποννήσου Απ. Κατσιφάρας.
Κυρίαρχο ζήτημα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ήταν η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις χώρες της Μεσογείου (ειδικά μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία αναμένεται αλλαγή στις μεταναστευτικές ροές προς άλλες περιοχές της Μεσογείου.)
Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας, που δήλωσε ότι η θέση της ΠΙΝ παραμένει σταθερή, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ με προαπαιτούμενο την πλήρη συμμόρφωση των πολιτικών με την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών από το σύνολο των εμπλεκομένων . 
«Οι Ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν πρώτες να εγγυώνται την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάχης Γ. Φοντάνας. 
Η θέση αυτή εκφράστηκε και γραπτώς στην Τελική Διακήρυξη της Διαμεσογειακής Επιτροπής που ψηφίστηκε στην Βενετία, μέσω τροπολογίας που πρότεινε η ΠΙΝ και υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Στην ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι. Φοντάνας τόνισε επίσης τη σημασία της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και την εξασφάλιση από μέρους της πολιτείας για την πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση. «Οι Περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την μεταναστευτική κρίση όσο και στη διαχείριση των πόρων, με άμεση αναπροσαρμογή και ευελιξία των χρηματοδοτικών εργαλείων, γεγονός που αποτελεί και πάγια θέση προς διεκδίκηση της CPMR, η οποία είναι ώριμη να μεταφέρει σταδιακά το κέντρο βάρους των πρωτοβουλιών της από την εφαρμογή και διαχείριση πολιτικών στη διαμόρφωση τους, έχοντας πολιτικό λόγο και παρέμβαση την οποία δικαιούται”, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της ΠΙΝ τόνισε ότι το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτικών της ΕΕ σε επίπεδο διακυβέρνησης αντιμετωπίζοντας τόσο το έλλειμμα δημοκρατικής εκπροσώπησης όσο και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και την απάντηση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Τα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής συζήτησαν επίσης ζητήματα που αφορούν την πολιτική συνοχής της ΕΕ, το κλίμα, την απασχόληση, το διαπολιτισμικό διάλογο , τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, τις μακροπεριφερειακές πολιτικές όπως είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αδριατικής- Ιονίου, τις θαλάσσιες επενδύσεις, τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών.
Στο περιθώριο της Συνέλευσης ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Φοντάνας επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και συζήτησε εκτενώς με τον Δ/ντη κ. Πλουμίδη τις δυνατότητες συνεργασίας του Ινστιτούτου με την ΠΙΝ και άλλους φορείς των Ιονίων Νήσων.