Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συσκέψεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές κατανομής του δημοτικού προσωπικού

νέοι δήμοι
08 Ιουλίου 2019 / 12:14
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μαραθώνιες αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νέων δημάρχων για την ίδρυση των προσωρινών Οργανισμών των νέων ΟΤΑ και την κατανομή του προσωπικού.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα συσκέπτονταν μαζί με τον δήμαρχο Κ. Νικολούζο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, να υπάρξει συμφωνία ενόψει της τελευταίας προθεσμίας για την συενδρίαση σήμερα του δημοτικού συμβουλίου. Άλλως πως η διαίρεση θα γίνει με αποφάσεις της Αποκενρωμένης, όχικαι τόσο καλό σημάδι για το ξεκίνημα της θητείας των νέων αιρετών Αρχών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής Ενημέρωσης το Σάββατο, σε στραυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κατανομή του προσωπικού του ενιαίου δήμου στους τρεις κερκυραϊκούς ΟΤΑ. Οι διαφωνίες ανάμεσα στους τρεις νέους δημάρχους είναι η αφορμή που οδήγησε σε ναυάγιο την συζήτηση του θέματος στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτη κι έτσι δεν υπήρξε απόφαση του σώματος για τους μεταβατικούς Οργανισμούς των νέων δήμων. 
 
Στα τρία, η φτώχεια
 
Η αιτία πάντως, σύμφωνα με τον Κ. Νικολούζο, βρίσκεται στην έλλειψη του προσωπικού, που ενδεχομένως θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εάν μεγαλώσει η σχέση αποχωρούντων υπαλλήλων έναντι των νεοπροσλαμβανομένων. Ο καλλικράτειος δήμος πριν από περίπου οκτώ χρόνια ξεκίνησε τη λειτουργία του με 780 άτομα προσωπικό, από τα οποία με βάση τις μνημονιακές ρυθμίσεις απέμειναν 533! Εάν κατανεμηθούν έτσι όπως προβλέπεται, αυτός που θα έχει τη μεγαλύτερη ένδεια στελεχών θα είναι ο δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας και των Διαπόντιων νησιών. Η πρόβλεψη είναι για 50 υπαλλήλους στον Νότο, 64 στον Βορρά και 419 στον κεντρικό Δήμο. 
 
Διαφωνούν και για τις ειδικότητες
 
Όμως οι νέοι δήμαρχοι διαφωνούν και στις εισικότητες που θα πρέπει να μεταφερθούν εδώ και εκεί. Έτσι παρά το γεγονός ότι ιδρύονται από δυο μεταβατικοί Οργανισμοί σε κάθε περιφερειακό Δήμο, ένας διοικητικός και ένας τεχνικός, και τρεις στην κεντρική Κέρκυρα με τον Οργανισμό για την καθημερινότητα, συντηρούνται οι διαφωνίες για τις λεπτομέρειες που ως γνωστόν κάνουν και τη διαφορά. Εάν το δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου δήμου δεν πάρει την απόφαση τότε αυτή θα ληφθεί από την Αποκεντρωμένη, γεγονός που συνιστά εκχώρηση των δικαιωμάτων των αιρετών, υποχώρηση των δικαιωμάτων διοικητικής αυτονομίας και αυτοτέλειας και σε κάθε περίπτωση μια κακή αρχή. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.