Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Oι Βούλγαροι ...ζωντάνεψαν την κτηματαγορά της Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ
14 Ιουνίου 2019 / 11:00

Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται η κτηματαγορά ακινήτων στο νομό

Μετά από μια μακρόχρονη νεκρή  περίοδο που κράτησε πάνω από 10 έτη το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων αναθερμαίνεται.  Ολοένα και περισσότερες αγοροπωλησίες πραγματοποιούνται ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 4,16% για όλη την Περιφέρειά μας ενώ επιβεβαιώνεται από τους κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στην τοπική κτηματαγορά.
 
Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για τον νομό μας πως κατά κύριο λόγο η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων οφείλεται στο ενδιαφέρον των γειτόνων μας των Βουλγάρων. Είναι γεγονός ότι από τότε που άνοιξε η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου και πλέον έχουμε επισκεψιμότητα από τους γείτονές μας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν αυξηθεί οι αγοραπωλησίες. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι τα παραλιακά χωριά και αγοράζουν συνήθως οικόπεδα. Επίσης ενδιαφέρον  υπάρχει και για παλιές κατοικίες που συνήθως είναι ακατοίκητες μέσα σε οικισμούς που είναι σχετικά κοντά σε παραλίες όπως για παράδειγμα τα Άβδηρα ή το Μυρωδάτο. Αυτά επιβεβαιώνονται και από τις πολλές ενημερωτικές πινακίδες για πώληση οικοπέδων ή κατοικιών που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής οδού στο Μυρωδάτο αλλά και στα Άβδηρα.
 
 Αύξηση πάνω από 5% στις τιμές των ακινήτων
 
Είναι νόμος της αγοράς ότι η αύξηση της ζήτησης φέρνει αύξηση τιμών και το αντίστροφο. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κυρίως από τα Βαλκάνια και όχι μόνο για αγορά οικοπέδων στην παραλιακή ζώνη του νομού μας. Αυτό δίνει ώθηση της κτηματαγοράς και έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα επίπεδα πάνω από 5%Οι Βούλγαροι ενδιαφέρονται κυρίως για σπίτι ή οικόπεδα στην παραλία αλλά και μέσα στα χωριά. Απ’ την πλευρά των άλλων γειτόνων μας των Τούρκων το ενδιαφέρον είναι σταθερό όπως όλα τα χρόνια. Δεν διαπιστώνουμε αυξομειώσεις», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Φίλιππος Τσαουσέλης.
 
Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την προσφορά – Πωλούνται όσο  – όσο κληρονομιές
 
Υπαρκτό και στο νομό μας σύμφωνα με τον κ. Τσαουσέλη, το φαινόμενο της αύξησης της προσφοράς προς πώληση ακινήτων από κληρονομιές σε τιμές όσο – όσο, προκειμένου να απαλλαγούν από το βάρος του ΕΝΦΙΑ. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να τα νοικιάσουν σε χαμηλή τιμή μόνο και μόνο για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ.
 
Πηγή: Εμπρός Ξάνθης/ Μαριάννα Ξανθοπούλου