Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμαρχος Κέρκυρας: Αλήθειες και ψέματα για το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας

Ορφανοτροφείο
30 Ιανουαρίου 2019 / 10:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το Ορφανοτροφείο της Κέρκυρας,

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου, Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, ενημερώνει:
 
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μια συζήτηση που αφορά το Ορφανοτροφείο της Κέρκυρας και έχει δυο σκέλη: την απομάκρυνση  από το Ορφανοτροφείο των παιδιών που είναι μεγαλύτερα από 12 χρόνων και τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου και την  αξιοποίηση της περιουσίας του. 
Επειδή πρόκειται για ιδιαιτέρως ευαίσθητη κοινωνική δομή και οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να πέφτουν θύματα εσκεμμένης ή μη παραπληροφόρησης, ο Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου, Δήμαρχος Κέρκυρας,  διευκρινίζει τα παρακάτω:
 
1 Είναι ψέμα ότι απομακρύνθηκαν παιδιά από το Ορφανοτροφείο παιδιά επειδή τελείωσαν το Δημοτικό. Η αλήθεια είναι ότι – με  πραγματογνωμοσύνη της ψυχολόγου και κατόπιν συνεργασίας με την Εισαγγελέα Ανηλίκων - απομακρύνθηκαν 4 παιδιά, ηλικίας 18, 15,5, 14,5 και 13,5 ετών για πολύ σοβαρούς λόγους που δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιήσουμε. Τα παιδιά αυτά  επέστρεψαν στις οικογένειές τους καθώς δεν ήταν ορφανά. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι σήμερα φιλοξενούμε 20 παιδιά (11 αγόρια και 9 κορίτσια) από όλη την Ελλάδα,  ηλικίας 4,5 έως 16 ετών, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Ορφανοτροφείου προβλέπει τη φιλοξενία παιδιών μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Τον υπερβαίνουμε και φιλοξενούμε και εφήβους μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον  δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ομαλή διαβίωση όλων των παιδιών.
 
2. Είναι ψέμα ότι το Ορφανοτροφείο καταφεύγει στη βοήθεια των δημοτών για να καλύψει τις ανάγκες του. Η αλήθεια είναι πως οι Κερκυραίοι είναι διαχρονικά ευαισθητοποιημένοι για τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου και με διάφορες ευκαιρίες προσφέρουν διάφορα δώρα στα παιδιά. Τα Χριστούγεννα, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν τόσα πολλά τα δώρα που στείλαμε  μερικά στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ηπείρου. 
 
3. Είναι ψέμα ότι οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών δεν είναι καλές. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ζουν σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και ένα ζεστό χώρο στη βίλα Βασιλάκη. Θα ήμασταν όλοι ευτυχέστεροι αν ζούσαν με τις οικογένειές τους, το προσωπικό όμως και το Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου κάνουν το καλύτερο για να καλύψουν αυτήν την έλλειψη
 
4. Είναι ψέμα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Ορφανοτροφείου. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά υπάρχει νοικοκύρεμα των οικονομικών του.  Το Ορφανοτροφείο συνεργάζεται με 4 εξωτερικούς δικηγόρους και εξωτερικό λογιστή που συντάσσει ισοζύγια και ισολογισμούς. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, ότι διεξάγεται – όπως και στο Γηροκομείο - έλεγχος ορκωτού λογιστή και για χρήσεις παρελθόντων ετών και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο συνυπολογισμός  των ενοικίων μεταξύ Δήμου και Ορφανοτροφείου για τη χρήση του Μαράσλειου και της βίλας Βασιλάκη αντίστοιχα. Είναι, επίσης, αλήθεια  ότι από το 2014 συντηρούμε σταδιακά τα ακίνητά του, για ορισμένα εκ των οποίων χρειάστηκε να συνταχθεί πρωτόκολλο επικινδύνου.
 
Εν κατακλείδι:
Στα περίπου 5 χρόνια της θητείας μας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Ορφανοτροφείου και την αξιοποίηση της περιουσίας του  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και μακριά από πελατειακές σχέσεις και κακές πρακτικές του παρελθόντος. Όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές και να προσκομίσει ό,τι στοιχείο διαθέτει για πράξεις ή παραλείψεις που – κατά την άποψή του - θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία του Ορφανοτροφείου. 
Τα αδελφάτα του Δήμου, Ορφανοτροφείο και Γηροκομείο, ως κοινωνικές δομές, καλόν είναι να μην αποτελούν «πεδίο βολής»,  εύκολης, ανέξοδης και – κυρίως – ατεκμηρίωτης κριτικής για λόγους πολιτικής, προσωπικής ή άλλης προβολής. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη λειτουργία τους,  καλό είναι να τα προστατεύσουν από κακόβουλες ή απλώς επιπόλαιες συζητήσεις και να αντλήσουν τις πληροφορίες που θέλουν – και νομιμοποιούνται να έχουν – από τους αρμόδιους.  Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της θητείας μας θα γίνει δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων μας τόσο στο Ορφανοτροφείο, όσο και στο Γηροκομείο.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω   τη σημασία  προστασίας της ηρεμίας  και   σεβασμού της προσωπικότητας  των παιδιών που φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο. Η ηρεμία, όμως, αυτή,  τίθεται σε κίνδυνο  από επιπόλαιες αναρτήσεις και συζητήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αναπαράγονται στα σχολεία τους    και τα στοχοποιούν.
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου
 
 
Κώστας Νικολούζος
Δήμαρχος Κέρκυρας