Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφθασε ο ...κόμβος στο χτένι!

Κόμβος Νέου Λιμένα
06 Μαΐου 2016 / 12:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το όποιος δεν έχει μυαλό έχει ποδάρια, ταιριάζει γάντι και στην υπόθεση του έργου στον ΟΛΚΕ. Σε αγώνα δρόμου ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραπέμπουν οι πληροφορίες. Και τώρα είναι όλα έτοιμα ενώπιον του ΚΑΣ.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) μετά τις 15 Μαΐου ελπίζεται ότι θα συζητηθεί επιτέλους η μελέτη για το έργο της διαμόρφωσης του κόμβου στο Τελωνείο αλλά και της ανατολικής εισόδου στο λιμάνι, που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες της γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα. Ο λόγος που δεν μπαίνει αυτή την Τρίτη το θέμα στο ΚΑΣ είναι ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και της Δ/νσης Νεωτέρων Μνημείων αλλά και των Ενάλειων Αρχαιοτήτων, που εμπλέκονται λόγω της φύσης και της θέσης του έργου. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο enimerosi.com, η επικεφαλής των εδώ αρχαιολογικών Υπηρεσιών, Τ. Ρηγάκου, ο φάκελος είναι πλέον συμπληρωμένος με όλα τα απαραίτητα και όλες τις μελέτες, έτσι που να ελπίζεται βασίμως ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει εδώ. Θα ξαναπάρει 'μπρος η εργολαβία και θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του συνολικού χώρου μέσα στις αρχικές προθεσμίες.

Τι ισχύει τελικά με την περιβόητη μελέτη ΜΠΕ

Η περιβόητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) εξαιτίας της οποίας καθυστερεί η ολοκλήρωση του κόμβου στο λιμάνι είχε εκπονηθεί εγκαίρως και είχε συμπεριληφθεί στον φάκελο που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ). Το υπουργείο ενέκρινε την εκτέλεση του έργου με την προϋπόθεση το ΥΠΕΚΑ να προωθήσει τη συγκεκριμένη μελέτη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας προς έγκριση, «καθώς η παλαιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μνημείο της UNESCO και συνεπώς κάθε επέμβαση πλησίον αυτής ελέγχεται αρμοδίως» (ΦΕΚ 10/2/2014, Αρ.Απ. 8216/277/13). Πράγμα που δεν έγινε, παρά μόνο μετά την παρέμβαση της ίδιας της Εφορίας Αρχαιοτήτων που ζήτησε εγγράφως, από την 24/2, τη διακοπή των εργασιών στον κόμβο. 

Αυτό που περιμένω..

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΛΚΕ, Άγγελο Χειρδάρη, οι εργασίες έχουν διακοπεί και το έργο βρίσκεται εν αναμονή της έγγραφης άρσης της διακοπής εργασιών από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.  Μας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα για τη συνέχιση του έργου και είναι ακόμη εφικτό το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Το κονδύλι για το έργο είναι ήδη διαθέσιμο χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPA Adriatic Cross-border Cooperation.

Η λειτουργία του κόμβου

Ο σκοπός του έργου είναι διττός: καταργούνται οι φωτεινοί σηματοδότες και χάρη στην κυκλική πορεία των οχημάτων αποσυμφορείται η έντονη κυκλοφοριακή κίνηση στο σημείο. Επίσης η νέα είσοδος στο λιμάνι, η οποία παρουσιάζεται σήμερα στην εικονική της μορφή, θα εξυπηρετεί την πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ενώ η είσοδος του Μαντουκιού θα εξυπηρετεί τις κρουαζιέρες και τη σύνδεση με Ιταλία. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (18-9-2014) με τον νέο κόμβο «θα μειωθούν οι στάθμες θορύβου και οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων και θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια και η οπτική εικόνα της περιοχής», ενώ «δεν επέρχεται ουσιαστική μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σχέση με το αρχικώς περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο».

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο enimerosi.com, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ν. Αναστασόπουλος, είχε αποσυνδέσει την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από την ολοκλήρωση του κομβικού έργου στο Λιμάνι. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται η αντιδρόμηση βασικών οδικών κατευθύνσεων από και προς την πόλη, όπως είναι η μετατροπή της τάφρου του νέου Φρουρίου από είσοδο σε έξοδο με αντιδρόμηση και της Στ. Δεσύλλα. Η μετατροπή της Ι. Θεοτόκη από έξοδο σε είσοδο στην πλ. Σαρόκου (σ.σ. από τον κόμβο του ΟΛΚΕ), η μονοδρόμηση της Ιουλίας Ανδρεάδη κ.α.