Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απορρίμματα: Για Λευκίμμη πιέζουν τα συναρμόδια υπουργεία

σκουπίδια
27 Μαΐου 2018 / 08:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρησης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) πιέζουν τα συναρμόδια υπουργεία,

προεξάρχοντος αυτού του Περιβάλλοντος. Οι πιέσεις αυτές εντάθηκαν κατά τις χθεσινές και σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Δήμο Και την Περιφέρεια. Ως γνωστόν στον ΠΕΣΔΑ προβλέπεται ως ενδιάμεση λύση και μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος με τη δημιουργία εργοστασίου στο Τεμπλόνι, η δεματοποίηση των σκουπιδιών και η μεταφορά των δεμάτων στην εγκατάσταση της Λευκίμμης.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι κάτοικοι του Τεμπλονίου φαίνεται να υπαναχωρούν από την αρχική απόλυτη θέση τους και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην σαββατιάτικη γενική τους συνέλευση έξω από το ΧΥΤΑ, επιθυμούν τη λειτουργία της δεματοποίησης και την ένταση της συλλογής ανακυκλώσιμων, αρκεί να μην πέφτουν σκουπίδια στα άλλοτε κύτταρα. Άλλωστε, σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρο Κορωνάκη, επίκειται η υπεσχημένη αποκατάσταση των τριών κυττάρων. Η μελέτη αποκατάστασης έχει ήδη παραληφθεί από το Σύνδεσμο.

Το πιο επώδυνο μέρος του ΠΕΣΔΑ, αυτό που συναντά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων, είναι η λειτουργία της εγκατάστασης στα Μεσοράχια Λευκίμμης. Δεδομένων μάλιστα των έκτακτων συνθηκών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο χώρος είναι έτοιμος και καλυμμένος από μεμβράνη, πράγμα που επιτρέπει την άμεση χρησιμοποίησή του, δηλαδή ακόμα και πριν την αποκατάσταση των περιφερειακών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πρόσφατο εμπρησμό.
Αναζητείται η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, δηλαδή η απάντηση στο ερώτημα ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της επιχείρησης. 

Τα περιθώρια χρόνου μετρώνται πλέον σε αριθμό ημερών και όχι μηνών, όπως μέχρι τώρα συνηθιζόταν. Η δημοτική αρχή έχει πρώτο μέλημα την άμεση επανέναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή, με ό,τι αυτό σημαίνει, δηλαδή την αποκατάσταση της σύμβασης με τον εργολάβο και τις απαιτούμενες επισκευές ή αντικατάσεις εξαρτημάτων. Ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας είναι η αποσυμφόρηση του χώρου από τα 10.000 περίπου δέματα που έχουν ντανιαστεί και η διοχέτευσή τους στο χώρο στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που θα αδειοδοτηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, έστω και προσωρινά, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων.      



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.