Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλέξης Γεωργούλης: «Όλοι στην Κέρκυρα ζουν μέσα στη Μουσική»

Αλέξης Γεωργούλης
02 Απριλίου 2018 / 08:18

Μια απολαυστική συνέντευξη για την Κέρκυρα με αφορμή τους Ντάρελς, έδωσε πρόσφατα ο Αλέξης Γεωργούλης στο Radio Times, το βρετανικό περιοδικό με τις περισσότερες πωλήσεις.

Και τι δε λέει ο διάσημος ηθοποιός για τους Κερκυραίους: είναι όλοι τους τρελοί, χωρατατζήδες που ζουν μέσα στη Μουσική! Λέει κι άλλα: για τα μέρη που του αρέσει να κολυμπάει, να τρώει και να διασκεδάζει. Για την κερκυραϊκή μαγειρική και την ανεμελιά. Μια συνέντευξη - ύμνος για την κερκυραϊκή φιλοξενία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Κέρκυρα;
Το Σιδάρι, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού για τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα και το τοπίο. Και μου αρέσει να ταξιδεύω μέχρι τον θρόνο του Kaiser - μια πανοραμική θέα σε ένα βράχο στην κεντρική Κέρκυρα.

Είναι η εμπειρία των Durrells τόσο ειδυλλιακή όσο φαίνεται - ή στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι ζεστό και κολλώδες;
Τα γυρίσματα γίνονται λίγο πριν ή μετά την τουριστική περίοδο όταν ο καιρός είναι τέλειος. Προτιμώ την άνοιξη, όταν ανθίζουν τα αγριολούλουδα. Επίσης, οι ηθοποιοί και το συνεργείο είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια τώρα πια, έτσι δεν το αισθάνεσαι σαν δουλειά.

Πώς περνάς τις μέρες σου;
Ξυπνάω νωρίς και πηγαίνω σε έναν από τους μικρούς, ιδιωτικούς όρμους της παραλίας της Γλυφάδας στη δυτική ακτή. Μένω εκεί όλη την ημέρα μέχρι αργά το βράδυ - κολυμπώντας και παίζοντας κιθάρα και μετά βγαίνω έξω με φίλους.

Πώς σε υποδέχτηκαν οι ντόπιοι;

Κοίτα, όλοι οι Κερκυραίοι είναι τρελοί. Δεν έχω συναντήσει έναν Κερκυραίο που να είναι φυσιολογικός. Είναι πολύ διασκεδαστικοί, κάνουν συνέχεια αστεία και ο πολιτισμός τους είναι πολύ διαφορετικός από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχω κάνει πολλούς καλούς φίλους εκεί.

Διαφορετικοί πώς;

Είναι μεσ' στη μουσική. Όλοι οι Κερκυραίοι μπορούν να παίξουν ένα μουσικό όργανο και όλοι τους τραγουδούν επίσης, ειδικά όταν είναι μεθυσμένοι! Ακόμα κι ο τρόπος που μιλούν είναι διαφορετικός, πιο τραγουδιστός.

Έχουν κάποια γαστρονομικές σπεσιαλιτέ;

Όπως παντού στην Ελλάδα, έχουν πολύ γευστικά φαγητά. Το πιο διάσημο πιάτο είναι το μπουρδέτο, ψάρι σκορπιός με πικάντικη σάλτσα ντομάτας αλλά μερικές φορές μπορείτε να το βρείτε με χταπόδι.

Και με τι ποτό το συνοδεύεις;
Έχουν πολύ ωραία κρασιά και ένα επιδόρπιο που μπορεί να βρεθεί μόνο στην Κέρκυρα - ένα γλυκό πορτοκαλί λικέρ κουκουάτ. Το μπουρδέτο είναι πολύ ωραίο με ένα ποτήρι ρακί ή τσίπουρο, ένα ελληνικό μπράντυ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για μεσημεριανό γεύμα;
Το ταβερνάκι της Μαρίνας στη Σπηλιά, την παλιά εβραϊκή γειτονιά στην πόλη της Κέρκυρας. Η Μαρίνα σερβίρει συνταγές από την Κέρκυρα και ακόμη και μια απλή σαλάτα είναι νόστιμη επειδή προέρχεται από τους τοπικούς κήπους, έτσι οι ντομάτες είναι πολύ άσχημες αλλά πολύ γευστικές.

Οι Κερκυραίοι γευματίζουν αργά;
Οι Έλληνες δεν νομίζουν ότι είναι αργά. Αν κάποιος λέει: "Ας πάμε για δείπνο στις 10:00", ρωτάμε: "Γιατί τόσο νωρίς;" Είναι ένα μεσογειακό φαινόμενο: δεν βγαίνεις για φαγητό επειδή πεινάς, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός. Βγαίνουμε για διασκέδαση και κοινωνικότητα.

Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε, εμείς οι Βρετανοί;
Ζήστε τη στιγμή. Πηγαίνετε στη λαϊκή αγορά για να απολαύσετε το τοπικό παζάρι. Πηγαίνετε σε μικρές ταβέρνες και γίνετε φίλοι με τον ιδιοκτήτη ή τον σερβιτόρο. Μείνετε χορεύοντας όλη τη νύχτα και φλερτάρετε, βρείτε ένα ωραίο μέρος για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ήλιου και το πρωινό στην παραλία.

ΠΗΓΗ: RADIO TIMES