Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος στη δωρεάν πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

πλαστικές σακούλες
27 Δεκεμβρίου 2017 / 14:48
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τέσσερα λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου

ΑΘΗΝΑ. «Κρυμμένο θησαυρό» δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ψάχνει η κυβέρνηση στις πλαστικές σακούλες που οι Έλληνες παίρνουν δωρεάν από τα σούπερ μάρκετ και καταλήγουν στα σκουπίδια και στις θάλασσες. Ενώ ο νόμος προβλέπει κόστος 3 λεπτά του ευρώ ανά σακούλα, ο καταναλωτής θα πληρώνει με ΦΠΑ 4 λεπτά του ευρώ (χάριν στρογγυλοποίησης). Από 1.1.2019 μάλιστα το Τέλος θα αυξηθεί στα 7 λεπτά του ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ θα φτάσει τότε να κοστίζει 9 λεπτά του ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Το τέλος επιβαρύνει και λεπτές σακούλες που πωλούνται από όλα τα καταστήματα, όχι μόνον τα σούπερ μάρκετ.
- Το Κράτος θα εισπράττει και από πρόστιμα από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, που θα επιβάλλονται σε όποιον έμπορο παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, για να χρεώνει και να αποδίδει τέλος και ΦΠΑ ανά σακούλα.
- Λεπτές σακούλες στα τμήματα μαναβικής κλπ δεν θα φορολογούνται γιατί θα θεωρούνται υλικά συσκευασίας και όχι τσάντες μεταφοράς.

Πόσο θα πληρώνουμε ετησίως
 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι διακινούνται κάθε χρόνο περίπου 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες και κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί περίπου 400 ετησίως. Με 4 λεπτά τη σακούλα το δημόσιο θα εισέπραττε έως και 180 εκατ. ευρώ και κάθε καταναλωτής θα πλήρωνε 16 ευρώ το χρόνο.
Στόχος όμως της ΕΕ -που είχε την έμπνευση να βάλει το περιβαλλοντικό «χαράτσι»- είναι να έχει περιοριστεί η κατανάλωση ως το 2020 στις 90 σακούλες ανά κάτοικο. Και έτσι ακόμα,  εάν περιοριστεί δραστικά  η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας, κάθε καταναλωτής θα επιβαρύνεται αναλογικά κατά μέσο όρο 3,6-8 ευρώ το χρόνο (με τιμή 4 το 2018 ή 9 λεπτά από το 2019) και το δημόσιο θα εισπράττει τουλάχιστον 35 ή έως και 80 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα στην 1η θέση κατανάλωσης πλαστικής σακούλας

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας, υπερδιπλάσια σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.
Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες.  Υπολογίζονται σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0.05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν π.χ. η Δανία η οποία είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23. Μάλιστα ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% της αντοχής και χωρητικότητάς τους, ενώ το 80% των καταναλωτών τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τη μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων τους. Πάντως μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική ενώ δύο στους τρεις καταναλωτές θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση της.

Πηγή: Protothema.gr
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.