Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξανθός και Πολάκης την Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο- Τι συζήτησαν με τους εργαζόμενους

Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
06 Δεκεμβρίου 2017 / 07:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αν. Υπουργός Παύλος Πολάκης.

Εκεί, συγκεντρωμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τους υποδέχτηκαν  οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί και νοσηλευτές.
Οι υπουργοί προσκλήθηκαν από το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων σε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία στην Κέρκυρα.
 
Τι δήλωσαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στα ΜΜΕ
 
Εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων, μιλώντας για τα προβλήματα που κυριαρχούν, στάθηκαν στα εξής: Έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες ιατρικού προσωπικού και ΕΚΑΒ, υπερωρίες, μονοβάρδιες, χρωστούμενες άδειες και ρεπό, βλάβη σε μηχανήματα όπως ο αξονικός τομογράφος, υπολειτουργία ή μη λειτουργία μονάδων όπως αυτό του τεχνητού νεφρού, των νεογνών και των εμφραγμάτων.
Ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν με την απορρόφηση από την Ήπειρο, κάτι το οποίο όπως σημείωσαν βλέπουν με την περίπτωση του ΕΚΑΒ. Ζητούν, όπως είπαν να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων για να εξυπηρετηθούν. Επίσης το καλοκαίρι, να ενισχύεται το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι, χαρακτήρισαν καταιγίδα το νόμο για το ωράριο εργασίας των ιατρών. Πρόσθεσαν ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου πρέπει να αυξηθεί, ώστε να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες.
Εργαζόμενος στον Ψυχιατρικό Τομέα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού στο Ψυχιατρικό Τμήμα, για θέμα ασφάλειας. Καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με παραβατική συμπεριφορά ή χρήστες ουσιών οι οποίοι πολλές φορές συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν μπορεί να χειριστεί μόνος του ένας και μόνο γιατρός.
 
Τι απάντησε στους εργαζόμενους ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
 
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι το σύστημα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται σταδιακά. Έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση το 2014. «Η τροχιά της αποδιοργάνωσης και της απαξίωσης έχει τελειώσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη φάση επούλωσης πληγών.
 
Ο Υπουργός Υγείας για το προσωπικό
 
Ο κ. Ξανθός, έκανε αναφορά στις προσλήψεις γενικά και όχι ειδικά όσον αφορά στο νησί της Κέρκυρας. Ανέφερε ότι 2.760 θέσεις προκηρύσσονται και οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018. Αυτές που έχουν ήδη προκηρυχθεί είναι 3.900 και σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι περισσότερες βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν έργο σύντομα.
Όσον αφορά στο πολιτικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Ξανθός είπε ότι το σχέδιο είναι καθολική κάλυψη μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και έμφαση στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των ασθενών. Οι πόροι που θα αξιοποιηθούν, θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό σύστημα.
 
Εργαστηριακή υποστήριξη
 
Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι όσον αφορά στον αξονικό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, έχει ήδη ενταχθεί σε μια μαζική σύμβαση και αναμένεται σύντομα. Η χρηματοδότηση προέρχεται όπως είπε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Χρόνος εργασίας ιατρικού προσωπικού
 
Ο κ. Ξανθός, επισήμανε ότι δεν ισχύει ότι καταργήθηκε ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. 7ωρο πρωινό και 5νθήμερο ωράριο είναι αυτό που όπως είπε προβλέπεται από το νόμο και κάθε επιπλέον ώρα είναι υπερωριακή εργασία που αμείβεται.
 
Τι ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στο ΑΣΕΠ. Είπε ότι έγινε προκήρυξη θέσεων, αλλά τα πρώτα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν προχθές. «Είναι συνειδητή η καθυστέρηση αυτή και μας έχει πάει πίσω τον προγραμματισμό», τόνισε.
Ενώ στάθηκε και στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι στην αρχή του έτους από εδώ και στο εξής, όπως είπε, ώστε να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός.