Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μαρίνα μαγειρεύει και μαγεύει στην Κάτω Ιταλία

Μαρίνα Μπέσκα
20 Nov 2017 / 18:46
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Μάλιστα μαζί με το MedTaste, σκοπεύουν να καθιερώσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μπουρδέτου!

Η Μαρίνα ταξιδεύει στην Ιταλία, μέσω της δράσης MedTaste, οργανωμένης από τον ευρωπαϊκό όμιλο Marco Polo System Venezia, στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου European Silk Road, (που ιδρύθηκε από το Marco Polo System), του οποίου ο Δήμος Κέρκυρας είναι πρώτο μέλος, μαζί με άλλους 10 φορείς και οργανώσεις από Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου.  
 
Οι παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές, παρασκευασμένες από την αγαπημένη μας Μαρίνα Μπέσκα φιγουράρουν σε πολλά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και στην Il Sole 24 Ore, τη μεγάλη οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας, στα ραδιόφωνα Radio Venezia και Radio Crotone, και στη τηλεόραση Calabria 24. Απόσπασμα του αφιερώματος στην Il Sole 24 Ore με τίτλο «Γαστρονομική και λογοτεχνική οδύσσεια της Μεσογείου: Τα πιάτα της Βενετίας στην Κέρκυρα: Η κουζίνα της Μαρίνας Μπέσκα; Μια γαστρονομική οδύσσεια. Εκπαιδευτική, φιλόξενη, λογοτεχνική, επική. Διασχίζει το Αιγαίο και το Ιόνιο, ιδανικά εντοπίζοντας τα στάδια του ταξιδιού του Οδυσσέα, από την Τροία στην Ιθάκη.
Η ελληνίδα μαγείρισσα, φιλόξενη όπως η νύμφη Καλύψω και η όμορφη Ναυσικά, φροντίζει με τα πιάτα της παράδοσης την παλαιότερη ταβέρνα της Κέρκυρας, που σήμερα ονομάζεται το «Το Ταβερνάκι της Μαρίνας» ανάμεσα στην Εβραϊκή συνοικία και το Νέο Φρούριο, μια ιστορική περιοχή με βενετσιάνικες επιρροές».

«Η Κέρκυρα υπήρξε πάντα ένα σημείο συνάντησης μεταξύ διαφορετικών λαών. Εδώ είναι η αποστολή μου: να ξαναδούμε τη Μεσόγειο, να φέρουμε πιο κοντά τις ακτές της», λέει η Μαρίνα. Πώς; Με μια δράση πολιτιστικής διπλωματίας.
«Η MedTaste είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι στο τρίγωνο Ελλάδας, Μαγκνα Γκρετσια και Βενετίας - προσθέτει ο Alberto Cotrona, υπεύθυνος έργου της πρωτοβουλίας - χρησιμοποιώντας τις ρίζες, τα προϊόντα μας και τις παραδόσεις μας ως μορφή πολιτιστικής επικοινωνίας».

Μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει στη Νικόσια και το Παλέρμο Σικελίας, τον Κρότωνα και την Κοζέντσα Καλαβρίας. Στο Κρότωνα η Μαρίνα είδε περισσότερα από 100 άτομα να δοκιμάζουν την κερκυραϊκή κουζίνα. Η πόλη αποπνέει μυθολογικό αέρα: η Κέρκυρα, το νησί αφετηρία του ταξιδίου της Μαρίνας, στην ομηρική Οδύσσεια είχε βασιλιά της τον Αλκίνοο, αδερφό του Κρότωνα, ιδρυτή της Ιωνικής πόλης της Καλαβρίας. Το event στο LeStanze (στο παλαιό λιμάνι του Κρότωνα) διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Gabriella Cantafio και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Gaetano Nicoletta όπου μουσακάς, μπουρδέτο, μπιάνκο και πολλά ακόμη πιάτα έχτισαν μια νέα πολιτιστική  και πολύ νόστιμη γέφυρα.
 
Επόμενη στάση είναι η Απουλία, όπου το MedTaste και η Μαρίνα είναι προσκεκλημένοι στην πιο διάσημη σχολή γαστρονομίας της Νότιας Ιταλίας Med Cooking School, λίγο έξω από το Μπρίντεζι. Εκεί παρουσία του Δημάρχου, η Μαρίνα θα μαγειρέψει live μουσακά, παστιτάδα και μπουρδέτο ενώ οι μαθητές θα παρακολουθούν και θα κάνουν ό,τι βλέπουν.
 
Χάρη σε πρωτοβουλίες όπως το MedTaste, ο Marco Polo System φέρνει σε επικοινωνία τις δυο ακτές, τις ιστορίες, τις παραδόσεις και τα προϊόντα της γης και της θάλασσας τους. Μάλιστα όπως μας είπε η Μαρίνα σκοπεύουν μαζί με το MedTaste να καθιερώσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μπουρδέτου!
 
Μέλος της ομάδας θέλησε να είναι και ο πιο σπουδαίος εκδοτικός οίκος της Ιταλίας, ο Einaudi Editore, που πρόσθεσε στο ταξίδι της Μαρίνας και την ανάδειξη του νέου βιβλίου A Tavola, μιας συλλογής διηγημάτων από σπουδαίους συγγραφείς με θέμα την κουζίνα πρωταγωνίστρια στην λογοτεχνία.  Ένα κίνητρο τοπικής ανάδειξης  και διαπολιτισμικού διαλόγου που αποτελεί  κομμάτι των προβλεπόμενων δράσεων στα πλαίσια του Συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κωνσταντίνο Νικολούζο και τον  πρόεδρο του Marco Polo System Pietrangelo Pettenò
 
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.