Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καινοτομία φοιτητών του Ιονίου για την εποπτεία του ελαιώνα, εξακρίβωση κρουσμάτων αλλά και της παράνομης υλοτομίας

ελαιώνας
01 Nov 2017 / 19:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενημερωτική συζήτηση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Ιωάννου Θεοτόκη.

Παρόντες ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΙΝ, Σταμάτης Γκίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας, ο Λεωνίδας Παγκράτης εκπροσωπώντας το Δήμο Κέρκυρας, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Μάρκος Αυλωνίτης και Γιάννης Καρύδης, φοιτητές και αγρότες/ καλλιεργητές.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο βακτήριο Xylella το οποίο δεν έχει περάσει στο νησί της Κέρκυρας, έχει όμως προσβάλει αρκετά δέντρα στην Νότια Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τους ομιλητές, γίνονται συσκέψεις, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην περάσει το βακτήριο στη χώρα μας. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στο θέμα της παράνομης υλοτόμησης. Θέμα για το οποίο η ΠΙΝ καταργεί την απόφαση του 2011 και πλέον οι καλλιεργητές θα επεμβαίνουν στον ελαιώνα με υπόδειξη γεωπόνου με δική τους ευθύνη και με εκ των υστέρων γνωστοποίηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΙΝ. Τέλος, παρουσιάστηκε η εφαρμογή OliveAlarm, που δημιούργησαν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε οι καλλιεργητές μέσω φωτογραφίας να ενημερώνουν τις αρχές για πιθανά κρούσματα Xylella και αργότερα για παράνομη κοπή ελαιοδέντρων.