Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπoγράφτηκε η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες δυτικά της Κέρκυρας

υδρογονάνθρακες
31 Οκτωβρίου 2017 / 13:52

ΑΘΗΝΑ. Η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, έχει ως αντισυμβαλλόμενους το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Ενέργειας) και την κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΑ.

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON - MOBIL.
Θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη. 
Σημειωτέον ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της γεωλογικής δομής, που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη διεξαγωγή των ερευνών.
Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.