Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Eγκατάλειψη στο Άλσος των Φυλακών- Η απάντηση του αντιδήμαρχου Ανδρέα Γουλή (Φωτογραφίες)

Άλσος Φυλακών
27 Οκτωβρίου 2017 / 09:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εστάλη στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας από την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στην ανάγκη πυρασφάλειας, καταγράφοντας προβλήματα που συνάντησε κλιμάκιο της Π.Υ. που βρέθηκε στο σημείο.

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέφερε μεταξύ άλλων:  "Διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας ψηλών δέντρων, πεύκων, τα κλαδιά των οποίων εφάπτονται των πολυκατοικιών και των σχολείων επί της οδού Μαρασλή, ενώ στο σύνολό του ο εν λόγω χώρος είναι ακαθάριστος από χαμηλή βλάστηση (ξηρά χόρτα, θάμνους κτλ)". Συνέχιζε, με την "παντελή έλλειψη υδροδότησης", λόγω της έλλειψης νερού από την μοναδική υδατοδεξαμενή. Στεκόταν τέλος και στα απορρίμματα  σε όλη την έκταση του Άλσους.
 
Η "Ενημέρωση", βρέθηκε στο Άλσος των Φυλακών και έκανε μια αυτοψία σε ολόκληρη την έκτασή του, ώστε να διαπιστωθεί το αν έχει γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια, δύο μήνες αφότου εστάλη το Πόρισμα στην Πολιτική Προστασία και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Τι διαπιστώσαμε;
 
Ψηλά και γερμένα δέντρα
 
Τα ψηλά δέντρα, έχουν λυγίσει και έχουν γείρει πάνω στα κτήρια (σε δυο πολυκατοικίες που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία η μια από την άλλη- μια στην Ζαφειροπούλου και μια στη Μαρασλή). Ενώ, στην Οδό Κύπρου, κλαδιά από δέντρα έχουν γύρει πάνω από την αυλή του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται εκεί και συγκεκριμένα πάνω από το σημείο που είναι τοποθετημένο το δίχτυ του βόλεϊ στη σχολική αυλή.
 
Χάος απορριμμάτων
 
Τα απορρίμματα σε όλη την έκταση του Άλσους, κάνουν "πάρτι" και μάλιστα ανενόχλητα, καθώς το σημείο όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, δεν καθαρίζεται.
Υπάρχει μόνο ένας πυροσβεστικός κρουνός και αυτό στα σκαλιά πριν ανέβει κανείς για να μπει στο Άλσος.
 
Ανθρώπινο αυτοσχέδιο καταφύγιο
 
Εκτός από αυτά που αναφέρονται στο πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρήκαμε μέσα στο Άλσος, ένα αυτοσχέδιο υπαίθριο καταφύγιο. Αποτελείται από ένα στρώμα με μαξιλάρι, ένα τσαντάκι κρεμασμένο από δέντρο και ένα σκοινί που προφανώς χρησιμοποιείται ως απλώστρα.
 
Σύριγγες παντού
 
Οι τουαλέτες (τόσο τα κτήρια όσο και το εσωτερικό τους) είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, υγειονομική βόμβα θα έλεγε κανείς. Απλησίαστες.
 
Γενικότερη εγκατάλειψη
 
Περιμετρικά των τουαλετών, διάσπαρτες, υπάρχουν πολλές σύριγγες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε αρκετά σημεία μέσα στο Άλσος, βρήκαμε σπασμένες καρέκλες, στρώματα και ρούχα.  Κάποια δέντρα, έχουν κοπεί πρόσφατα, διάσπαρτα μέσα στο Άλσος, αλλά δεν βελτίωσαν καθόλου την κατάσταση, καθώς τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που αν δεν υπάρξει σοβαρή παρέμβαση, η όποια μικρή προσπάθεια βελτίωσης δεν βοηθά στη συνολική εικόνα.
Περπατώντας στο Άλσος, συναντήσαμε απότομα μονοπάτια τα οποία με δυσκολία διασχίζει κανείς, λόγω και των κορμών από δέντρα που έχουν πέσει και ουδείς φρόντισε να απομακρύνει. Κι αν θέλει κανείς να ξεκουραστεί; Υπάρχει μόνο ένα παγκάκι και αυτό σκουριασμένο και σπασμένο σε κακή κατάσταση.
 
Επιφανειακή φύλαξη
 
Εύλογα, εξαιτίας της κοντινής απόστασης του σημείου από τις φυλακές, και λόγω της αρκετής ώρας που παραμείναμε στο Άλσος, αυτοκίνητο με δυο φύλακες σταμάτησε δίπλα μας για να διαπιστώσουν την ταυτότητά μας και το λόγο της παραμονής μας στο σημείο.
 
Ωστόσο, εκτός από το ζήτημα της πυρασφάλειας, τίθεται θέμα γενικότερης ασφάλειας στον χώρο, επειδή μπορεί να υπάρχει μια σχετική μέριμνα λόγω της τοποθεσίας του, αλλά στο εσωτερικό του άλσους, έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν ανθρώπινη παρουσία, αυτοσχέδια καταφύγια, αλλά και την ύπαρξη χρησιμοποιημένων συριγγών από χρήστες ναρκωτικών.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετά παιδιά, κυρίως από τα Γυμνάσια της περιοχής, χρησιμοποιούν το χώρο ως πάρκο αναψυχής, μην υπολογίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν (από όλα τα προβλήματα που καταγράψαμε).
 
Το Άλσος χρήζει θεραπείας
 
Τα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται μέριμνα, είναι πολλά και με την πάροδο του χρόνου, η λίστα με τα "πρέπει" θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, αν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες από τις αρμόδιες για το κάθε θέμα υπηρεσίες. Το άλσος "φωνάζει". Ακούει κανείς;

Τι απάντησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ανδρέας Γουλής

Ο κ. Γουλής, ανέφερε ότι όταν ο Δήμος παρέλαβε το πόρισμα (1η Σεπτέμβρη), δεν είχε γίνει καθαρισμός. Τέλος Σεπτεμβρίου, συνεργείο του Δήμου, όπως μας είπε, καθάρισε τον χώρο από απορρίμματα, ξερά χόρτα και κλαδιά. Όπως υπογράμμισε αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται άλλη παρέμβαση. Τα υπόλοιπα θέματα, επειδή δεν είναι αρμοδιότητάς του, τα μετέφερε στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω εγγράφων. 
 
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ