Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναζητώντας τουαλέτες… (βίντεο)

δημόσιες τουαλέτες Κέρκυρα
06 Οκτωβρίου 2017 / 07:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτοψία στις δημόσιες/ κοινόχρηστες τουαλέτες έκανε η Ενημέρωση, ώστε να διαπιστωθεί η σημερινή τους κατάσταση.

Στις 12 Ιουνίου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Αναστασόπουλος είχε δηλώσει στην εφημερίδα:
«Το μεγαλύτερο μέρος του φετινού, τεχνικού προγράμματος» θα δαπανηθεί στην αποκατάσταση των δημοτικών wc. Διαθέτουμε περίπου 40 χιλ.  και μ' αυτές θα φτιάξουμε τις βεσπασιανές στον Σαρόκο, την π. Πλατεία, το Μποσκέτο και στο άλσος της Γαρίτσας».
Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να έρθουμε σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Νίκο Αναστασόπουλο να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για το θέμα αυτό, αλλά δεν κατέστη δυνατή η συνομιλία μαζί του.
Πήγαμε λοιπόν μια βόλτα από τις δημόσιες τουαλέτες, ώστε να δούμε την κατάσταση των τουαλετών, όπως ακριβώς δηλαδή τις αντικρίζουν όσοι της χρησιμοποιούν.
 
Στις δημόσιες τουαλέτες στη Γαρίτσα, συναντήσαμε τα εξής προβλήματα: έντονη δυσοσμία- ελλιπή καθαριότητα, ανύπαρκτο χαρτί υγείας- σαπούνι χεριών. Στις τουαλέτες του Ανεμόμυλου, συναντήσαμε καλύτερη κατάσταση, με τον εσωτερικό όμως νιπτήρα εκτός λειτουργίας και με κάποιες λεκάνες να τρέχουν νερό ασταμάτητα. Στην πλατεία, ο χώρος των τουαλετών είναι ιδιαίτερα καθαρός, ωστόσο δεν λειτουργεί το μηχάνημα αέρα για στέγνωμα των χεριών, δεν υπάρχει σαπούνι, δεν υπάρχει χαρτί υγείας, ενώ η είσοδος των ΑμεΑ δεν λειτουργεί, καθώς έχει σκουριάσει. Δεν είναι προσβάσιμες δηλαδή στους ΑμεΑ συμπολίτες μας.  Στο Μαντούκι, οι δημόσιες τουαλέτες είναι κλειστές και επικρατεί πλήρης εγκατάλειψη. Κοιτάζοντας μέσα από τα κάγκελα, είδαμε απορρίμματα παντού, φθορές σε όλο το κτήριο και στον κάποτε εξοπλισμό (λεκάνες, νιπτήρες, βρύσες). Ενώ ο χώρος έχει καλυφθεί με χόρτα. Οι τουαλέτες της πλατείας Σαρόκο είναι επίσης κλειστές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περίοικων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων της περιοχής, αρκετοί ειδικά ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το χώρο έξω από τις εισόδους των τουαλετών, μην έχοντας εναλλακτική επιλογή. Η δυσοσμία στο σημείο, πολλές φορές, είναι ανυπόφορη όπως μας είπαν.
 
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης τόσο των ντόπιων, όσο και των επισκεπτών του νησιού, ο ΟΛΚΕ έχει τοποθετήσει κοινόχρηστες τουαλέτες στο παλιό λιμάνι, στην έξοδο του χώρου στάθμευσης, απέναντι από τον ΝΑΣΚΕ. Βρεθήκαμε και εκεί. Υπάρχουν τουαλέτες για ΑμεΑ, γυναικείες αλλά και αντρικές.