Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περίπου 100 αδέσποτα έχει φροντίσει μέχρι σήμερα ο Δήμος Κέρκυρας

αδέσποτα
03 Οκτωβρίου 2017 / 07:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα των ζώων, ο υπεύθυνος διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Κέρκυρας, Λεωνίδας Παγκράτης, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την μέριμνα για τα αδέσποτα.

«Ο Δήμος Κέρκυρας γιορτάζει και φέτος την παγκόσμια ήμερα των ζώων και την αφιερώνει  στους τετράποδους αδέσποτους φίλους μας.
Είναι ευχάριστο ότι αυτή η ήμερα μας βρίσκει να έχουμε σε εφαρμογή και δεύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων  σκύλων μέσα σ´ ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων είναι πολύ αισιόδοξα.

Έχουμε περισυλλέξει μέχρι σήμερα περίπου εκατό ζώα. Τους έχουμε τοποθετήσει microchip, τα έχουμε αποπαρασιτώσει, εμβολιάσει και στειρώσει. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα διαχειρισθούμε άλλα εκατό.
Απ´αυτά έχουμε δώσει αρκετά για υιοθεσία, με του όρους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, κυρίως σε σχέση με τον αριθμό των υιοθεσιών, που είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτά τα ζώα φεύγουν από τους δρόμους και τις πλατείες.

Παράλληλα συνεχίζεται η φροντίδα εκ μέρους του Δήμου για συνεχή παροχή τροφής και νερού στα σημεία που έχουμε τοποθετήσει τις σχετικές εγκαταστάσεις.
Την αφιερώνουμε όμως και στα ζώα που έχουν σπίτι, κάνοντας έκκληση στους συμπολίτες μας κηδεμόνες τους, να τα προσέχουν και αυτά και την πόλη μας.
Να στειρώνουν τα ζώα τους όταν πρέπει, να τους τοποθετούν microchip για να ελέγχονται οι ασυνείδητοι που τα εγκαταλείπουν  στον δρόμο, να μη ρυπαίνουν με τις ακαθαρσίες τους τα πεζοδρόμια, το πράσινο και γενικά τον δημόσιο χώρο. Ώστε να μη δίνουν δικαιώματα στους λιγότερο ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να ενοχοποιούν τα αδέσποτα για κάτι που δεν ευθύνονται.

Και τέλος ας προσπαθήσουμε όλοι να εκλείψει η βια και η κακοποίηση  των ανυπεράσπιστων ζώων όλων των ειδών. Είναι τραγικό ν´ ακούμε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης τέτοια θλιβερά περιστατικά.
Η κακοποίηση των ζώων εκτός της ηθικής και κοινωνικής διάστασης που έχει, αποτελεί και ποινικό αδίκημα με βάση τον ισχύοντα νόμο 4039/12 , η οποία επισείει σημαντικές ποινές και οι παραβάτες διώκονται με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Ας φερόμαστε πολιτισμένα στα αδέσποτα του χώρου μας.
Ας καταγγέλλουμε αμέσως οποιαδήποτε κακοποίηση πέφτει στην αντίληψή μας.
Ας περιβάλλουμε με περισσότερη αγάπη τα δικά μας ζώα. Ας γίνουμε από κηδεμόνες φίλοι τους.
Για να αποκτήσει έτσι ουσία η 4η Οκτώβρη και να μην είναι μια απλή επετειακή γιορτή» καταλήγει η ανακοίνωση του Λ. Παγκράτη.



H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.