Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Πρωτοβουλία από το Δήμο για ίδρυση σχολής εκπαίδευσης για ναυαγοσώστες

σχολή ναυαγοσωστών Ζάκυνθος
29 Σεπτεμβρίου 2017 / 13:31

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Την προοπτική δημιουργίας σχολής εκπαίδευσης ναυαγοσωστών στο νησί με σκοπό αφενός την επάνδρωση των πολυσύχναστων παραλιών κάθε καλοκαίρι και αφετέρου την αποφυγή επιβολής προστίμων στο δήμο από το λιμεναρχείο είχε ως σκοπό η σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο.

Με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Γραφείου Τουρισμού Αθηνάς Κάρδαρη κλήθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν οι παραλίες και χρειάζονται ναυαγοσώστες προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι πως υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στη Ζάκυνθο μία σχολή για ναυαγοσώστες επιτυγχάνοντας αφενός τη μείωση της ανεργίας με την πρόσληψη όσων ζακυνθινών θέλουν να εργαστούν σε αυτό το αντικείμενο και αφετέρου εξοικονόμηση πόρων από τα χρήματα που θα καταβάλλονταν ως πρόστιμο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη χρονιά όπου έχουν επιβληθεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ως πρόστιμα από το Λιμεναρχείο μετά από γεννώμενους ελέγχους. Συνήθως δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, κάτι που αφήνει ορατό τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο προς το Δήμο όταν διαπιστώνεται η έλλειψή τους, αφού προέχει η ασφάλεια των λουομένων δεδομένων των συχνών περιστατικών πνιγμών τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.
 
Σε στάδιο έρευνας
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες ακόμα και από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και τότε τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, ανάλογες πρωτοβουλίες από δήμους έχουν αναληφθεί με επιτυχία και από άλλες νησιωτικές περιοχές. Όπως δήλωσε η κ. Κάρδαρη “η λειτουργία μίας σχολής για ναυαγοσώστες θα λύσει μελλοντικά το πρόβλημα, αλλά για να υλοποιηθεί η ιδέα χρειάζεται δουλειά και συνεργασία με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Αρχικά θελήσαμε να ακούσουμε τους Προέδρους και ακολούθως να ξεκινήσουμε έρευνα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοια εγχείρημα. Συντονιστής της διαδικασίας θα είναι ο Δήμος. Αν προχωρήσει ελπίζουμε να υπάρξει το ενδιαφέρον από τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών που θα θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ναυαγοσωστικής και να απασχοληθούν”.
 
Το πρόβλημα
Αγώνα δρόμου προκειμένου να τοποθετηθούν ναυαγοσώστες σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού με απώτερο σκοπό την ασφάλεια των λουομένων καταβάλει κάθε χρόνο ο Δήμος Ζακύνθου.
Αιτία για την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι οι χαμηλές αποδοχές και η μη παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διπλωματούχους επαγγελματίες. Για αυτό προτιμούν να εργαστούν σε ένα ξενοδοχείο που τους παρέχει καλύτερο μισθό, δωμάτιο διαμονής και δωρεάν φαγητό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί τουριστικοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργώντας κίνητρα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις, όπως για παράδειγμα η δωρεάν φιλοξενία τους σε κάποιο κατάλυμα για όσο διάστημα θα μένουν στο νησί .

Πηγή: imerazante.gr