Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Εσπερινό ΕΠΑΛ
24 Σεπτεμβρίου 2017 / 08:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας την Τρίτη στις 13:00 στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για να διεκδικήσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων

Όπως κατήγγειλε με ανοικτή επιστολή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, λίγες μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων το Υπουργείο Παιδείας  με έγγραφό του κλείνει  τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ  με την αιτιολογία ότι ήταν ολιγομελή.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας
Τον τομέα Πληροφορικής στη Β΄ Λυκείου και την ειδικότητα Υπαλλήλου Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Γ΄ Λυκείου
Στο 2ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας
Την ειδικότητα Φυτικής Παραγωγής στη Γ΄ Λυκείου και την ειδικότητα  Τεχνικός Υπολογιστών και Δικτύων στη Γ΄ Λυκείου
Στο ΕΠΑΛ Κορακιάνας
Την ειδικότητα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Γ΄Λυκείου

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ, επιπλέον, από μέρα σε μέρα, θα κόψει τμήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας, εκμηδενίζοντας στην ουσία τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, καθώς και τις επιλογές σας σε ειδικότητα, επάγγελμα, ξένη γλώσσα κλπ.

Επιστολή των καθηγητών και των μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας
«Το υπουργείο Παιδείας, με σημερινή του ανακοίνωση 1470-20/09/2017 δεν ενέκρινε τη λειτουργία του τομέα Πληροφορικής στη Β’ Τάξη του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας. Η απόφασή του αυτή βρίσκει 8 εγγεγραμμένους μαθητές στο τμήμα, να μην έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα τη φετινή σχολική χρονιά. Επίσης καταργώντας τον τομέα Πληροφορικής δεν θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και τις υπόλοιπες σχολικές χρονιές.
Να διευκρινίσουμε ότι οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ εργάζονται τις πρωινές ώρες (απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εσπερινό ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εγγραφούν σε κανένα άλλο ΕΠΑΛ της πρωινής ζώνης.
Μαζί με το τμήμα Πληροφορικής δεν εγκρίθηκε και το τμήμα Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γ’ Τάξης. Το μοναδικό τέτοιο τμήμα που υπάρχει στην Κέρκυρα! Ένα νησί που ζει από τον τουρισμό! Άραγε αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Β’ τάξη της προηγούμενης χρονιάς του τομέα Πληροφορικής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας, πήρε το Α’ Βραβείο στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Ιονίων Νήσων,για την δημιουργία τη ρομποτικής εφαρμογής για άτομα με ειδικές ανάγκες, e-move. Το Α’ Βραβείο, σε ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε μεταξύ άλλων φορέων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,ο οποίος ήταν και υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας!

Επίσης, τα παιδιά της ίδιας τάξης συμμετείχαν στην οργάνωση και δημιουργία του CorfuPedia, ενός project που την προηγούμενη χρονιά 2016-17 πήρε το Αργυρό Βραβείο στα Educational Business Awards,στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση, στην Αθήνα. Ενόςproject που ήταν αναγνωρισμένο από τη Wikipediaκαι μερικώς χρηματοδοτούμενο από WikimediaFoundation.Ένα βραβείο σε ένα δημόσιο σχολείο μεταξύ πολλών ιδιωτικών και με μαθητές που έρχονταν μετά από 10 ώρες δουλειάς στο σχολείο, για τις σπουδές τους.

Τελικά αυτή είναι η ανταμοιβή του Υπουργείου στους μαθητές και τους καθηγητές τους;

Την ίδια μέρα, που ο Πρωθυπουργός της χώρας μας συγχαίρει το ΊδρυμαΤεχνολογίας και Έρευνας – Ι.Τ.Ε. στο Ηράκλειο και δηλώνει: “Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα”κλείνειένα τμήμα που καινοτόμησε, δημιούργησε και βραβεύτηκε για τις προσπάθειές του, όχι μια, αλλά δυο φορές σε μία σχολική χρονιά!!!

Στην ίδια επίσκεψη του δήλωσε επίσης: “Το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και τις υποδομές”.

Πόσο οξύμωρα είναι όλα τελικά …

Οι καθηγητές και οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας».