Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάσιμες υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στη Ζάκυνθο

Ζάκυνθος
13 Αυγούστου 2017 / 20:01

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ζάκυνθος, καθώς τα έξι βασικά μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι εστίες εντοπίζονται στον Κοιλιωμένο, το Καταστάρι, τις Βολίμες, το Καπελέτι, τον Βασιλικό, και μεταξύ Καλαμακίου και Λαγανά.
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, παρά τον δυνατό αέρα.
Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν 12 δασικές πυρκαγιές στο νησί. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στη Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες, ενώ, σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα «βλέπουν» στελέχη της δασοπυρόσβεσης.

Μη φυσιολογική κατάσταση

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρίς να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο κ. Καπάκης, κάνει έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού να συνεργαστούν με τις αρχές για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό νέων πυρκαγιών. Όπως είπε, χθες συνεδρίασε εκτάκτως και το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο στην Ζάκυνθο, υπό τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση. 

Πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη δασική έκταση μεταξύ των χωριών Κοιλιωμένος και Αγαλάς, χωρίς να απειλούνται άμεσα σπίτια. Στις φλόγες παραδόθηκε ένα σπίτι περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά, και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.

Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμουν με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ.

Από τις φλόγες έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στο νησί, ενώ είναι πιθανό να έχουν καεί στάβλοι με ζώα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, στο νησί έχουν εκδηλωθεί περιμετρικά 12 μέτωπα και εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Για πρωτοφανή μέτωπα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκότσας, προσθέτοντας πως δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στο νησί.
Πηγή: ΕΡΤ Ζακύνθου