Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού –Κρασοδικείο και φέτος με την δημόσια συνεδρίαση στην Πλ. Δημαρχείου

ΟΜΑΔΑ ΣΑΤΥΡΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
26 Φεβρουαρίου 2024 / 16:50
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19:30 στην Πλ. Δημαρχείου, θα κρούσει ο κώδων έναρξης της φετινής Δημόσιας Συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού Κρασοδικείου με την συμμετοχή της Χορωδίας Γιαννάδων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι κουκουγέροι της Ομάδας Σατυρικού Καρναβαλιού αποτελούν ζωντανό κομμάτι της μικρής μας κοινωνίας, είναι μια ευρύτερη παρέα που διατηρεί τις ανθρώπινες σχέσεις με ιδιότυπη επικοινωνία έχοντας άξονα τη χαρά και το κέφι. Μια ομάδα με ομοκέντρους κύκλους ξεκινώντας από τον ολιγομελή πυρήνα της προσπαθεί τα τουλάχιστον τελευταία σαράντα χρόνια να διατηρήσει ενεργή την σπίθα της κορφιάτικης αποκριάς.

Η σάτιρα και το λαϊκό γέλιο είναι οι κώδικες μέσω των οποίων εκφράζεται ο λαός στο πανηγύρι της Αποκριάς.

Η Ομάδα πιστή στους πανάρχαιους αυτούς κώδικες έχει μια συνεχή και πολυπληθή παρουσία στις αποκριάτικες εκδηλώσεις με φαντασία , αυτοσχεδιασμό και σάτιρα.

 Με κριτικό πνεύμα στα τοπικά και όχι μόνο τεκταινόμενα οι κουκούγεροι της Ομάδας ξεφαντώνουν όπως επιβάλλει το ‘’πρωτόκολλο¨ της ανεπίσημης αυτής λαϊκής γιορτής, μιας γιορτής χωρίς προσκλήσεις που άπαντες είναι προσκεκλημένοι χωρίς περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

 Η Ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς στις κυριακάτικες καρναβαλικές πομπές συνήθως με θέματα που καυτηριάζουν την επικαιρότητα .

 Η σύνδεση της γιορτής και με τις ρίζες της τοπικής μας παράδοσης όμως ήταν μόνιμη σκέψη και μόλις το 2010 δειλά δειλά η ομάδα βγαίνει στους δρόμους και αποπειράται να ξαναβγάλει στην επιφάνεια το Δρώμενο του Κρασοδικείου (Δικαστήριο που απαντάται την περίοδο της Αποκριάς στα ¾ του νησιού όπως αναφέρει ο αείμνηστος Κάρολος Κλήμης στο βιβλίο του ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΥ ΛΑΟΥ )

Οι κεντρικοί ήρωες του μεικτού ορκωτού Κρασοδικείου, ο Πρόεδρος, ο Εισαγγελέας, οι Βασιλικοί Χωροφύλακες αλλά και οι μεγαλοπρεπείς Βλάχοι (που φορούν την τοπική κερκυραϊκή ενδυμασία) πάντα υπό την αυστηρό βλέμμα της επιτροπής της κουκουγερικής βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο για να επιτελέσουν το έργο τους…

Αρχικά τα δυο – τρία πρώτα χρόνια του νέου εγχειρήματος ήταν μια μορφή πρωτογενούς λαϊκού θεάτρου με αυτοσχεδιασμούς ,οι υποθέσεις παρμένες από τον καθημερινό κοινωνικό βίο και η εκδίκαση- αναπαράσταση γίνεται με τρόπο σατυρικό…

Στα επόμενα χρόνια εξελίχτηκε σε σύνθετη μορφή λαϊκού θεάτρου , ένας όμιλος ερασιτεχνών, έχοντας ως σκοπό την λαϊκή τέρψη, με συνειδητή καλλιτεχνική εκτέλεση και με άξονα την συλλογικότητα, προχωρά στην παραγωγή του δρώμενου.

 Και φτάνουμε στο φετινό Κρασοδικείο, όπου οι δικαστές έντρομοι, έρχονται αντιμέτωποι με την δολοφονία της βασίλισσας. Σαστισμένοι, πίνουν κρασί, προσπαθώντας έτσι να λάβουν νηφάλιες αποφάσεις προς όφελος των κατηγορούμενων. Κρασοδικείο λοιπόν στην Πλατεία Δημαρχείου την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19:30. Θα κρούσει ο κώδων έναρξης της φετινής Δημόσιας Συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού Κρασοδικείου με την συμμετοχή της Χορωδίας Γιαννάδων.

 Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους να γεμίσουν το υπαίθριο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Κρασοδικείου όπου θα ακουστούν τα κρασουργήματα που επιτελέστηκαν και μαζί με τους κουκουγεροδικαστάδες να δικάσουν και να καταδικάσουν τους ενόχους.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.