Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ντουέτο γεύσεων Κρότωνα & Κέρκυρας με τον σεφ Gaetano Nikoletta στο Ταβερνάκι της Μαρίνας! (video-photos)

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας
12 Μαΐου 2019 / 09:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του Corfu Food and Wine Festival φιλοξενήθηκε στο νησί των Φαιάκων ο σεφ και pastrychef Gaetano Nicoletta,

από το εστιατόριο/εργαστήριο των γεύσεων Le Stanze στον Κρότωνα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους σεφ και ζαχαροπλάστες της Ιταλίας (Gianluca Fusto, Luca Montersino, Ernest Knam, Caterina Ceraudo) και συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του έργου MedTaste (2017), οργανωμένο από το Marco Polo System σε συνεργασία με τη κερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα.
Η γνωριμία του Gaetano με τη Μαρίνα, ξεκίνησε από το 2017, στο πλαίσιο της δράσης MedTaste του Ευρωπαϊκού Ομίλου Marco Polo System από τη Βενετία. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Alberto Cotrona εξάλλου, έχει αναπτύξει πολλές συνεργασίες με την Κέρκυρα στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού, τα τελευταία χρόνια.
Ο Gaetano και η Μαρίνα ξανασυναντήθηκαν λοιπόν, με την ευκαιρία του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας, επισκέφθηκαν για τα ψώνια τους τη Λαϊκή Αγορά της πόλης και έφτιαξαν από κοινού ένα μενού που παντρεύει τις παραδοσιακές κουζίνες δύο τόπων με κοινές ρίζες. Ο σεφ Gaetano έδειξε ενθουσιασμένος με τη ζεστή υποδοχή γιατί, όπως είπε, παίρνει έμπνευση και κίνητρο να συνεχίσει με αγάπη τη δουλειά του σε μια περιοχή του ιταλικού νότου, που αντιμετωπίζει προβλήματα.  
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής μαζί με μέλη του συνδυασμού του.  

Crotone - "Πριν από την Οδύσσεια, τώρα"
Η Κέρκυρα και ο Κρότωνας, στο μύθο, είναι αδελφές πόλεις. Ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος, σύμβολο φιλοξενίας και καλής διακυβέρνησης, είναι αδελφός του ήρωα Κρότωνα, ιδρυτή της ομώνυμης πόλης της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Ακόμα και η σύνδεση με τη γαστρονομία ενώνει τα δύο μέρη από τους αρχαίους χρόνους όταν στην Οδύσσεια, το νησί των Φαιάκων αποτελούσε τόπο μεγαλοπρεπών δεξιώσεων για τον ξένο-φιλοξενούμενο. Ακριβώς στο πλαίσιο του συμποσίου οργανωμένου στην τιμή του Οδυσσέα, λαμβάνει χώρα η πρώτη αφήγηση της λογοτεχνίας καθώς και η αποκάλυψη της ταυτότητας του ιδίου του Οδυσσέα. Παράλληλα, στον Κρότωνα ο Πυθαγόρας και το σχολείο του, το οποίο ιδρύθηκε στην ιταλική ακτή του Ιονίου, τόνισαν την θεμελιώδη σημασία του φαγητού, συνδυάζοντας την διατροφή με την φιλοσοφία. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου τους έχει δει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, ακόμη και στις αντίπαλες φατρίες, καθώς και διάφορα επεισόδια του ιταλικού Risorgimento φέρνουν μαζί τις δύο ακτές (π.χ.: η αποστολή των αδελφών Bandiera, που φιλοξενήθηκαν στο περίφημο “Σπίτι των Ιατρών”).

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ