Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Agapanthus της Αναστασίας Κροκίδη στην Πινακοθήκη του Δήμου

Agapanthus
28 Μαρτίου 2019 / 07:43
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Agapanthus είναι ο τίτλος της πιο πρόσφατης δουλειάς της ζωγράφου Αναστασίας Κροκίδη που παρουσιάζεται στην ατομική της έκθεση στην Πινακοθήκη

του Δήμου Κέρκυρας.
Αφήνοντας για λίγο την αγαπημένη της θεματολογία που είναι ο άνθρωπος, διαλέγει αυτή τη φορά να μιλήσει για τη φύση με αγάπη και σεβασμό. Αποτυπώνει μεν την πραγματικότητα αλλά διαλέγει το έντονο χρώμα, που διακρίνει σε κάθε περίπτωση το σύνολο της δουλειάς της μέχρι σήμερα, και τη σχηματοποίηση για να δώσει μία οπτική της φύσης διαφορετική: σύγχρονη, έντονη, εξπρεσιονιστική. Γιατί όλα κάτω από το φως του ήλιου παίρνουν ζωή.
Ο αγάπανθος, φυτό που περιβάλλει τον ιδιωτικό της χώρο, αλλά και τα δέντρα, τα πεσμένα φύλλα, τα λουλούδια και δείγματα χλωρίδας που συναντά στους περιπάτους της αποτελούν στοιχεία που την εμπνέουν να ζωγραφίσει για πρώτη φορά τη φύση. Αγάπανθοι ζωγραφισμένοι με έντονα μπλε, κίτρινα και πράσινα χρώματα, με ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες, μεμονωμένοι ή σε σύνολα δίνουν τον τόνο της έκθεσης και δικαιολογούν τον τίτλο της. Σημειώνει η Κροκίδη: «…...βαθυγάλανα "στέμματα" που στέκουν πάνω σε λεπτούς και μακριούς μίσχους θυμίζουν κομψές ανθρώπινες φιγούρες που συνδιαλέγονται…»
Με το χρώμα και τις ιδιότητές του αποτυπώνει τον κρυφό, παραμελημένο, δεδομένο ή και αθέατο κόσμο που βρίσκεται κάτω από πεσμένα φύλλα ή άνθη, γεγονός που τη βοηθάει να αναδείξει τη στρωματογραφία στον καμβά, να παίξει με υφές, όγκους και φωτοσκιάσεις και να δημιουργήσει πολύχρωμα χρωματικά πεδία, αρχικά αινιγματικά για τον θεατή. Μόλις όμως το μάτι του εξοικειωθεί μαζί τους, συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά βρίσκονται καθημερινά μπροστά του απλώς τώρα το έργο τέχνης του υπενθυμίζει ότι ναι, υπάρχει και αυτή η οπτική. Οι τάπητες, όπως τους αποκαλεί η ίδια η Κροκίδη, του φθινοπώρου και της άνοιξης, είναι μερικά από τα δείγματα της ενότητας αυτής.
Μεγάλα λουλούδια με έντονα χρώματα, φούξια, μωβ, λευκά, με πέταλα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του καμβά, είναι άλλη μία ενδιαφέρουσα οπτική της φύσης. Εδώ κυριαρχεί η φόρμα και ξανά το έντονο χρώμα με τονικότητες που κινούνται από τα θερμά στα ψυχρά χρώματα. Σύγχρονη γραφή, φωτογραφική σχεδόν προσέγγιση του θέματος και πάλι μία υπενθύμιση για το πώς μπορούμε, αν βλέπουμε τα πράγματα από κοντά, να βλέπουμε αλλιώς.
Μπορεί τελικά, στην παρούσα έκθεση, οι αγάπανθοι να μην προστάζουν τη σιωπή, για να χρησιμοποιήσω τον υπέροχο στίχο του Σεφέρη, σίγουρα όμως προστάζουν τον διάλογο με τον εαυτό μας και τη φύση που μας περιβάλλει, τραβούν την προσοχή μας, μιλούν με τον δικό τους τρόπο για την αγάπη, την ομορφιά και τελικά τον άνθρωπο, καθώς αυτός είναι ο φίλος ή ο πολέμιος της φύσης και σε κάθε περίπτωση, ο αποδέκτης όλων, της ομορφιάς και της καταστροφής.
Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου
Εγκαίνια 15/3/19
Διάρκεια έκθεσης: 15/03/2019 - 10/04/2019
Επικοινωνία: 26610 48690 , [email protected] , www.artcorfu.gr
 
Βιογραφικό Αναστασίας Κροκίδη
Η Αναστασία Κροκίδη  γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου ζει και εργάζεται.
Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών BRERA του Μιλάνου, με βασικό 
αντικείμενο σπουδών της τη ζωγραφική και χαρακτική.
Έχει στο ενεργητικό της 7 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και biennale , (Θεσσαλονίκης 2009 - Πολωνίασς 2008) σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Έργα της βρίσκονται στο Κρατικό   Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας ,και σε ιδιωτικές συλλογές .
Αγαπημένο θέμα μελέτης της είναι ο άνθρωπος και η εξέλιξη του σώματος στη σύγχρονη κοινωνία.
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια εδώ

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.