Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μελωδίες ελπίδας από την Παιδική Όπερα «Μια πολιτεία χτίζουμε» (photos)

Παιδική όπερα
29 Nov 2018 / 09:15

Απόψε Πέμπτη η δεύτερη παράσταση!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με όμορφες παιδικές φιγούρες, τόσο επί σκηνής, όσο και εκτός αυτής, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το βράδυ της Τετάρτης. Ο λόγος γι’ αυτό ήταν φυσικά η παιδική όπερα «Μια πολιτεία χτίζουμε», που ανεβάζουν από κοινού η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) και η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά. Το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη γενικότερη εικαστική επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ την διδασκαλία των νεαρών χορωδών επιμελήθηκε η Χριστίνα Καλλιαρίδου.

Η παράσταση «Μια πολιτεία χτίζουμε», παρουσιάζει μια ιδεατή πολιτεία μέσα από τον αθώο λόγο που αρθρώνουν οι παιδικές φωνές, συνοδευόμενες από τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας. Η δε μουσική ππέρχεται από το ομώνυμο έργο του μεγάλου Γερμανού μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Paul Hindemith, από τον θάνατο του οποίου σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ακριβώς 55 χρόνια. Η μουσική του Hindemith εμπλουτίστηκε από μελωδίες παραδοσιακών τραγουδιών, αλλά και από γνώριμες μελωδίες τραγουδιών άλλων γνωστών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, σε επιλογή, επεξεργασία και ενορχήστρωση του Άλκη Μπαλτά και της Βίκυς Στυλιανού. Στον ρόλο του αφηγητή ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, ενώ στη μουσική προετοιμασία/διδασκαλία συνέβαλαν επίσης η Φωτεινή Αγγέλη, η Σοφία Κετετζιάν και ο Αλέξανδρος Κομνάς.

Πέτρος Γάλλιας: Ελάτε να ξαναγίνουμε παιδιά

Μετά την πρώτη παράσταση της Τετάρτης, ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Γάλλιας έγραψε:
«Το θέατρο γέμισε κόσμο. Τα φώτα έσβησαν. Η αυλαία άνοιξε. Η σκηνή γέμισε παιδιά. Τα όργανα άρχισαν να παίζουν. Απο το pit της ορχήστρας βγήκαν οι πρώτες νότες. Τα παιδιά άρχισαν να χορεύουν. Να μιλούν. Να τραγουδούν. Το θέατρο. Οι καρδιές. Όλων. Γέμισαν. Χρώματα. Μελωδίες. Ομορφιά. Ελπίδα. Αν ακούσουμε τα παιδιά. Αν ξαναγίνουμε παιδιά. Αν τα παιδιά μεγαλώνοντας παραμείνουν παιδιά. Τότε ναι. Υπάρχει ελπίδα. Για μια ωραιότερη ζωή. Για έναν καλύτερο κόσμο.
Απόψε στις 7 το απόγευμα η δεύτερη και τελευταία παράσταση μας στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Ελάτε να ακούσουμε όλα αυτά που έχουν να μας πουν τα παιδιά. Ελάτε να καμαρώσουμε τα παιδιά. Ελάτε να ξαναγίνουμε παιδιά».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ