Φόρος τιμής από Mattarella, τι μετέδωσε η RAI! (photos)

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κεφαλονιά, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella ολοκλήρωσε στην Κέρκυρα την, προσκλήσει Παυλόπουλου και μεστή συμβολισμών- έλευσή του στη χώρα μας.

28
Οκτωβρίου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα αφίχθη, όπως αναμενόταν, το απόγευμα, ο (απ’ το 2015) πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Υπό ψιχάλα και συνοδευόμενος από εκπροσώπους των τοπικών αρχών κι ένστολων σωμάτων, αλλά και Ιταλούς που διαμένουν στο νησί, ο κ. Mattarella μετέβη στο μνημείο ελληνοϊταλικής φιλίας που βρίσκεται στον «Κήπο του Λαού». Όπου, παρουσία αγήματος, κατέθεσε στεφάνι για τα 75χρονα απ’ τη σφαγή της ιταλικής Μεραρχίας Acqui (1944), προτού το βράδυ (αναμένεται, βάσει προγράμματος) να επιστρέψει στη Ρώμη, μετά το τέλος της «περιοδείας» του στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ. Mattarella αφίχθη στο νησί απ’ την Κεφαλονιά, όπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του κατέθεσαν, νωρίς το απόγευμα, στεφάνι στο εκεί Μνημείο Πεσόντων Ιταλών Μεραρχίας Acqui και το Μνημείο Εθνικής Αντιστάσεων. Κι ενώ νωρίτερα, το πρωί, οι δύο Πρόεδροι είχαν παραστεί στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας στεφάνι στο Γ’ Σώμα Στρατού.
Η, ανήμερα της επετείου κήρυξης του ελληνο-ιταλικού πολέμου, παρουσία του Ιταλού Προέδρου στη χώρα μας, φυσικά δεν πέρασε παρατήρηση απ’ τον ιταλικό και διεθνή Τύπο. Με τη RAI να μεταδίδει χαρακτηριστικά πως «οι δυο Πρόεδροι τίμησαν την ημέρα του “ΟΧΙ” της Ελλάδας στο τελεσίγραφο Μουσολίνι, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Το μήνυμά τους, σήμερα, είναι ότι η ειρήνη που μπόρεσε να οικοδομηθεί, πρέπει να συνεχίσει να διαφυλάττεται και να οικοδομείται διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι χώρες που αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, τώρα ζουν ενωμένες, σε συνθήκες συνεργασίας…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν  και οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι. Με τον κ. Παυλόπουλο, απ’ την Κεφαλονιά, να σημειώνει: «Αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία «νοσταλγούν» το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος...»

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Σταμάτη Καταπόδη εδώ