Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όχι των ξενοδόχων σε τοπική ΣΣΕ, οργή των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
25 Απριλίου 2017 / 20:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πανελλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) επικαλέστηκαν οι Κερκυραίοι ξενοδόχοι, όταν προσκλήθηκαν σε υπογραφή τοπικής ΣΣΕ από το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη του κλαδικού σωματείου με τους εκπροσώπους των επιχειρησιακών σωματείων και των σωματειακών επιτροπών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας.
Θέματα της σύσκεψης ήταν:
-Η οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας καθώς και των σχετικών εκδηλώσεων.
-Ο σχεδιασμός της δράσης για την περίοδο έναρξης της εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία.
-Η πρόταση του Συνδέσμου για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, η άρνηση των ξενοδόχων και η τακτική έναντι των εργοδοτών.
Σε ότι αφορά την πρωτομαγιά τα σωματεία μας καλούν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να απεργήσουν και να λάβουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σαρόκο στις 10 το πρωί την 1η  του Μάη.

Για την έναρξη της εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνει ιδιαίτερο βάρος  στην επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων και την καθολική εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Όσο για την άρνηση των ξενοδόχων να προσέλθουν στην πρόσκληση του Συνδέσμου για διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ , ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίζει:

«Η εντυπωσιακή κερδοφορία και κατάρριψη όλων των ρεκόρ τουριστικής κίνησης κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα γεννά την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των όρων εργασίας και αμοιβής στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ώστε να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες εργασίας και να προσεγγίσουν οι αποδοχές των εργαζομένων ποσά , που να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Η άρνηση των ξενοδόχων να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί δείγμα  ακρότητας, αδιαλλαξίας και εκμετάλλευσης του κόπου και του ιδρώτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων .
-Η επίκληση απ την Ένωση Ξενοδόχων της πανελλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων ως της σύμβασης εκείνης που η Ένωση της Κέρκυρας αποδέχεται,  δείχνει την προκλητική της στάση να καλύπτεται πίσω από μία σύμβαση που ισχύει για τους ξενοδοχοϋπάλληλους όλης της χώρας ακόμα και σε υπανάπτυκτες τουριστικά περιοχές και είναι αναντίστοιχη με την κερδοφορία και την χλιδή των μεγαλοξενοδόχων της Κέρκυρας.
Είναι επίσης μία σύμβαση που προέβλεψε αδικαιολόγητες μειώσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων (-15%) , γεγονός που προκάλεσε την διαφωνία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας 
-Με δεδομένο ότι η Ένωση Ξενοδόχων επικαλείται την πανελλαδική  κλαδική ΣΣΕ την οποία όμως τα μέλη της παραβιάζουν κατά κόρον, θα τους ξανακαλέσουμε σε συνάντηση στις αρχές του Ιούνη , ώστε να έχουμε και εικόνα τι εφάρμοσαν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων τον μήνα Μάιο απ αυτή την σύμβαση που επικαλούνται .
Ποιοι δηλαδή:
-Πλήρωσαν στις 31 Μαΐου τον Μάιο.
-Επαναπροσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων της προηγούμενης χρονιάς μέχρι 25 Μαΐου.
-Εφάρμοσαν το 5θήμερο με δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα.
-Εφάρμοσαν το 8ωρο και δεν φόρτωσαν υπερωρίες τους εργαζόμενους.
-Κατέβαλαν κανονικά τα επιδόματα και τις παροχές που προβλέπει η ΣΣΕ.
-Προσέλαβαν με την κλαδική σύμβαση το σύνολο των εργαζομένων όπως υποχρεούνται .
Σε κάθε περίπτωση η οργή των ξενοδοχοϋπαλλήλων φουντώνει.
Η οργάνωση ισχυροποιείται και θα μας βρουν μπροστά τους οι ξενοδόχοι να διεκδικούμε ότι μας ανήκει».