Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει η γιορτή του σχολικού σκακιού!

Σκάκι
16 Μαρτίου 2017 / 13:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο η μεγάλη γιορτή του Σχολικού σκακιού, το Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας 2017.

Η διοργάνωση είναι από τις μαζικότερες στην Ελλάδα (περί τις 400 συμμετοχές) και συγκρίνεται μόνο με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας σε συμμετοχή μαθητών. Και τους φετινούς -όπως και τους περσινούς- αγώνες ανέλαβε να διοργανώσει στο νησί ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας, στις 18 και 19 Μαρτίου.
Το Πρωτάθλημα αποτελεί και προκριματική φάση για τους τελικούς του Πανελληνίου Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος 2017 που θα γίνει στο Λουτράκι 8-10 Απριλίου. Ήδη στην Κέρκυρα έχουν γίνει προκριματικοί αγώνες- τα εσωτερικά πρωταθλήματα των σχολείων- ενώ στα Γιάννενα ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε προκριματικό τουρνουά στο οποίο έλαβαν μέρος 180 μαθητές. Μάλιστα φέτος έχουν δηλώσει για πρώτη χρονιά συμμετοχή στο ατομικό Πρωτάθλημα και 15 μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Παξών, ενώ στο ομαδικό θα πάρει μέρος και η ομάδα του Δημοτικού Παξών. Συμμέτοχες θα έχουμε και από Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Μέτσοβο, Πάλαιρο και Λευκάδα.
Η Κέρκυρα κατεβαίνει και με δυο περσινούς Πρωταθλητές Ελλάδας, τον Ραφαέλ Τζουβέλη, πρωταθλητή Ελλάδας Νηπιαγωγείων και την Κατερίνα - Αργυρώ Γκουτζούκη Πρωταθλήτρια Ελλάδας Γ’ Δημοτικού, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που διακρίθηκαν στο περσινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της μαζικότητας και των επιτυχιών η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία αύξησε τον αριθμό των προκρίσεων της περιοχής για την τελική φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων κατά 11, από 33 σε 44!
 
Το πρόγραμμα των αγώνων
 
Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει ομαδικά και ατομικά Πρωταθλήματα. Στα ομαδικά Πρωταθλήματα κάθε σχολείο σχηματίζει τετραμελείς ομάδες στις οποίες πρέπει να συμμετέχει ένα τουλάχιστον κορίτσι. Κατόπιν οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ (Δημοτικών και Γυμνασίων/Λυκείων) και παίζουν 5 συναντήσεις. Από τους αγώνες αυτούς θα προκύψουν οι 6 ομάδες που θα προκριθούν για την τελική φάση του Πανελληνίου Ομαδικού Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος. Μάλιστα, τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε ομάδες που θα προκριθούν και θα παίξουν στην τελική φάση θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν και στην τελική φάση του Πανελληνίου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος, ακόμη και αν δεν έχουν πάρει ατομική πρόκριση. Τα Ατομικά πρωταθλήματα γίνονται κατά τάξη, εκτός από το Γυμνάσιο και το Λύκειο που θα συγχωνευθούν σε μια ενιαία κατηγορία. Οι αγώνες θα γίνουν στο εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας, στο Ν. Λιμάνι, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και οι χώροι της αίθουσας αναμονής, μετά από άδεια του Ο.Λ.Κ.Ε. Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής: Σάββατο 18/3 Ατομικά Νηπίων, Α΄, Β, και Γ΄Δημοτικού: Προσέλευση από 09:00, επιβεβαίωση έως 10:00, αγώνες 10:30-14:00, απονομές 14:30. Σάββατο 18/3 Ομαδικό Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων: Προσέλευση από 16:00, επιβεβαίωση έως 16:30, αγώνες 17:00-20:00, απονομές 20:30. Κυριακή 19/3 Ατομικά Δ’, Ε’ και ΣΤ’Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων: Προσέλευση από 09:00, επιβεβαίωση έως 10:00, αγώνες 10:30-14:00, απονομές 14:30. Οι αγώνες θα καλυφθούν τηλεοπτικά από τα τοπικά κανάλια.