Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα με χιτζάμπ!

Σκάκι
23 Φεβρουαρίου 2017 / 17:35

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΙΡΑΝ. Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, επικρίσεις και μποϊκοτάζ ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου στην Τεχεράνη. Αιτία για τις αντιδράσεις ήταν η απαίτηση της διοργανώτριας χώρας να αγωνιστούν οι σκακίστριες

φορώντας υποχρεωτικά το παραδοσιακό κεφαλομάντηλο των μουσουλμάνων γυναικών, το χιτζάμπ. Πολλές κορυφαίες σκακίστριες, όπως η παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κινέζα Χου-Γι-Φαν, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Νάζι Παικίτζε, η Ουκρανή πρώην παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μαρία Μούζιτσουκ αλλά και πολλές άλλες σκακίστριες αποφάσισαν να μην αγωνιστούν διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας να αναθέσει τη διοργάνωση σε χώρα που επιβάλλει θρησκευτικούς ενδυματολογικούς κανόνες.

Πολλές σκακίστριες δήλωσαν επίσης την αντίθεση και τη δυσαρέσκεια τους, ωστόσο αποφάσισαν να αγωνιστούν. Παίρνουν μέρος 64 σκακίστριες σε διπλές νοκ άουτ συναντήσεις. Σε περίπτωση ισοπαλίας γίνονται αγώνες μπαράζ με μειωμένο χρόνο. Έχουμε φτάσει πλέον στη φάση των 8, και τα ματς που θα κρίνουν τα ζευγάρια των ημιτελικών είναι: Ζου Γουεντζούν (Κίνα) – Ταν Ζονγκί (Κίνα), Χαρίκα Ντροναβάλι (Ινδία) – Νάνα Ντζαγκανίτζε (Γεωργία), Άννα Μούζιτσουκ (Ουκρανία) – Αντοανέτα Στεφάνοβα (Βουλγαρία), Αλεχάντρα Κόστενιουκ (Ρωσία) – Νι Σικούν (Κίνα).