Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο φόβος βασιλεύει στα σύνορα

07 Φεβρουαρίου 2017 / 10:25

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στο έλεος των αλβανών κακοποιών βρίσκονται οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών του νομού Ιωαννίνων, αλλά και ο θρησκευτικός πλούτος της περιοχής, καθώς οι κλοπές εκκλησιών και οι ληστρικές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στην περιοχή δε δείχνει ικανή να βάλει φρένο στην εγκληματική τους δράση και είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες άλλες δύο εκκλησίες στην περιοχή του Πωγωνίου έγιναν έρμαιο Αλβανών, που εισέρχονται ανενόχλητοι στο ελληνικό έδαφος και αφού κλέψουν εικόνες και άλλα κειμήλια, επιστρέφουν στη χώρα τους.
Μία εικόνα, έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο και δύο μεταλλικά κηροπήγια έκλεψαν άγνωστοι δράστες από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Ξηρόβαλτο Ιωαννίνων, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, ενώ δύο ξύλινες ελαιογραφίες αφαίρεσαν άγνωστοι και από το Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Ορεινό. Η κλοπή καταγγέλθηκε την Κυριακή το απόγευμα και εκτιμάται ότι σημειώθηκε μεταξύ 2 και 5 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είχε γίνει ξανά στόχος ιερόσυλων και πριν από ένα χρόνο, όταν είχαν αφαιρεθεί εικόνες από το τέμπλο και ένας επιτάφιος.
Πέρα από τις δύο εκκλησίες, οι κακοποιοί «χτύπησαν» και τέσσερα ακατοίκητα σπίτια, με τους κατοίκους να αντιλαμβάνονται την παρουσία τους, αλλά να μην μπορούν ουσιαστικά να προστατέψουν τις περιουσίες, καθώς οι Αλβανοί είναι οπλισμένοι και φοβούνται πως δε θα διστάσουν να πυροβολήσουν, σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις κατοίκων των δύο χωριών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είδαμε το παράθυρο του Ναού σπασμένο και ανοιχτό. Κάτω υπήρχε ένας σιδερολοστός. Αν και έχουμε κλειδί από την εκκλησία, δεν ανοίγουμε μέχρι που να έρθει η αστυνομία. Φοβόμαστε, μήπως βρούμε κάποιον μέσα. Θέλουμε να πάμε και στα άλλα σπίτια του χωριού, να δούμε τι γίνεται, αλλά φοβόμαστε. Κάθε νύχτα τα σκυλιά γαυγίζουν. Στο διπλανό χωριό τους Ποντικάτες, πριν ένα μήνα ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων, βρήκε Αλβανούς με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι τους. Είμαστε σε πανικό. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τα σπίτια μας, που χτίσαμε με αίμα. Η ψυχική οδύνη δεν πληρώνεται με τίποτα! Έντεκα σκυλιά έχω. Έντεκα σκυλιά ταΐζω… Ένα βράδυ ελάτε εδώ να το ζήσετε… Τα σύνορα είναι αφύλακτα. Τα περάσματα δεκάδες. Σε κάθε χωριό ζούμε μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ζητάμε βοήθεια από το κράτος. Να λειτουργήσουν και πάλι τα στρατιωτικά φυλάκια», αναφέρει η κτηνοτρόφος Σοφία Δημητρίου, κάτοικος του Ορεινού, η οποία μαζί με έναν συγχωριανό της αντιλήφθηκαν τη διάρρηξη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. 
«Ο φόβος πάγωσε το αίμα. Αμέσως καταλάβαμε τι συνέβαινε, στο έρημο χωριό μας. Άυπνους και με αγωνία μας βρήκε το ξημέρωμα. Το πρωί, είδα πως τα σπίτια που βρίσκονται στη γειτονιά και οι ιδιοκτήτες τους ζουν στα Γιάννενα και την Αθήνα, ήταν ανοιχτά. Το ίδιο και ο Άη-Γιώργης. Κάτω στο καλντερίμι, υπήρχαν λοστοί, από σίδερο και ξύλο, καθώς και ένα τσαπί», σημειώνει από την πλευρά του ένας κάτοικος από το Ξηρόβαλτο.
 
Δεσμεύσεις στο κενό
 
Κατά καιρούς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην περιοχή, αλλά και σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα και στην Αθήνα.
Με εξαίρεση, όμως, κάποιες πτήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων και τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην περιοχή, που έχουν μόνο αντίκτυπο στην ψυχολογία των κατοίκων, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί.
«Παρά της δεσμεύσεις που έλαβα επανειλημμένως από τους αρμόδιους ότι θα ξαναλειτουργήσουν τα στρατιωτικά φυλάκια, θα ενισχυθεί η αστυνομία στα σύνορα και θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες, δεν είδαμε τίποτα μέχρι σήμερα», ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, εκτιμώντας πως οι αρμόδιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και προσθέτει: «Χάθηκε το αίσθημα ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι ακρίτες να κοιμούνται με το όπλο δίπλα από το κρεβάτι και να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους».
Ο κ. Καψάλης συνδέει το όλο ζήτημα και με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. 
«Είναι πολύ πιθανόν, οι ομάδες κακοποιών που ρημάζουν τα χωριά του Αργυροκάστρου, να δραστηριοποιούνται οργανωμένα και στην περιοχή μας» επισημαίνει.