Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άγρια καταδίωξη σκάφους φορτωμένου με 2 τόνους χασίς (video)

Χασίς
04 Φεβρουαρίου 2017 / 16:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αεροσκάφος της FRONTEX, που εκτελούσε περιπολία ανοιχτά των ιταλικών ακτών, εντόπισε σκάφος, έμφορτο με μεγάλη ποσότητα δεμάτων φυτικής κάνναβης, την Παρασκευή το μεσημέρι.

Λόγω του εντοπισμού του, το σκάφος κατευθύνθηκε προς τις Αλβανικές ακτές, διερχόμενο από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Οθωνών.
Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των λιμενικών αρχών για τον εντοπισμό του υπόπτου σκάφους και  για την εν λόγω περιοχή απέπλευσαν πέντε περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αεροσκάφος και ελικόπτερο με ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν και εναέρια μέσα FRONTEX.

Το απόγευμα εντοπίστηκε το ύποπτο σκάφος από περιπολικό του Λιμενικού και ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία οι επιβαίνοντες στο σκάφος, έριχναν τα δέματα των ναρκωτικών στη θάλασσα. Η καταδίωξη συνεχίστηκε και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων, κατόπιν και σχετικής άδειας των Αλβανικών Αρχών. Προς παροχή συνδρομής στην επιχείρηση κατέπλευσαν και σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής, ενώ είχαν ήδη κινητοποιηθεί και οι Αλβανικές Αρχές.

Ως αποτέλεσμα της ευρείας καταδίωξης, το ύποπτο σκάφος προσάραξε με μεγάλη ταχύτητα σε βραχώδη ακτή της Αλβανίας, με συνέπεια να παρουσιάσει εισροή υδάτων, ενώ οι τρεις επιβαίνοντες ετράπησαν σε φυγή. Το σκάφος ρυμουλκείται από περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί από περιπολικά σκάφη του Λιμενικού 110 δέματα με ναρκωτικές ουσίες και δώδεκα δέματα αντίστοιχα από ιταλικά σκάφη, το συνολικό βάρος των οποίων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται περίπου στους δύο τόνους.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και τυχόν υπόλοιπων ναρκωτικών ουσιών συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις ιταλικές και τις αλβανικές Αρχές.

Νεότερη ενημέρωση 5/2/17 15:00

Αναφορικά με τον εντοπισμό και την κατάσχεση περίπου δύο τόνων φυτικής κάνναβης μετά από ευρεία επιχείρηση Υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την 03/02/2017, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η ζύγιση των μέχρι στιγμής κατασχεθέντων από τις ελληνικές Αρχές ναρκωτικών ουσιών, το συνολικό μικτό βάρος των οποίων ανέρχεται στον έναν τόνο και επτακόσια δεκατέσσερα κιλά και διακόσια γραμμάρια (1.714,200kg).
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.