Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκακιστικά αστέρια λάμπουν στο Κατάρ

Σκάκι
29 Δεκεμβρίου 2016 / 13:04

ΝΤΟΧΑ (ΚΑΤΑΡ). Με μία μεγάλη σκακιστική διοργάνωση που συγκεντρώνει τα λαμπρότερα αστέρια του παγκοσμίου σκακιού κλείνει το 2016. Πρόκειται για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2016 (Ανοικτά και Γυναικών)

Ράπιντ και Μπλιτς (γρήγορου σκακιού) της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας FIDE που διεξάγονται από 25 έως και 31 Δεκεμβρίου στην Ντόχα του Κατάρ.
Οι αγώνες έχουν ξεκινήσει με το πρωτάθλημα του σκακιού Ράπιντ (με χρόνο δηλαδή 15 λεπτών για όλη την παρτίδα για κάθε παίκτη με προσθήκη στο ηλεκτρονικό χρονόμετρο 10 δευτερολέπτων για κάθε κίνηση που πραγματοποιεί) και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Παίζονται 5 παρτίδες κάθε ημέρα. Θα ακολουθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπλιτς (με χρόνο δηλαδή 3 λεπτών για όλη την παρτίδα για κάθε παίκτη με προσθήκη στο ηλεκτρονικό χρονόμετρο  2 δευτερολέπτων για κάθε κίνηση που πραγματοποιεί) σε 21 γύρους για το Ανοικτό Πρωτάθλημα και 17 για το Πρωτάθλημα Γυναικών. 

Στο Πρωτάθλημα παίρνουν μέρος περισσότερα από 400 από τα μεγαλύτερα αστέρια του Παγκοσμίου σκακιού στους άνδρες και τις γυναίκες. Κορυφαία είναι η συμμετοχή τόσο του πρόσφατα αναδειχθέντος ξανά παγκόσμιου Πρωταθλητή στο αργό σκάκι Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν, του διεκδικητή του τίτλου Ρώσου Σεργκέι Καριάκιν του πεντάκις πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ινδού Βίσι Άναντ, του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Μπλιτς Ρώσου Αλεξάντερ Γκρίσουκ, αλλά και σκακιστών που ανήκουν στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης όπως ο Γάλλος Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ, ο Αρμένιος Λεβόν Αρονιάν και ο Αμερικανός Χικάρου Νακαμούρα αλλά και ο βετεράνος θρύλος του σκακιού Ουκρανός Βασίλι Ίβαντσουκ.

Οι πρώτες μέρες του τουρνουά επεφύλαξαν μεγάλες εκπλήξεις καθώς ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν έκανε δυο ήττες και δυο ισοπαλίες σε 10 αγώνες! Μάλιστα στην ισοπαλία που έκανε στον 1ο γύρο απέναντι στον γκρανμαίτρ Σόυρια Γκανγκούλι κανονικά θα έπρεπε να χάσει, αλλά ο αντίπαλος του στην πίεση χρόνου παρέβλεψε ματ σε τρείς κινήσεις! Βέβαια ο Κάρλσεν συχνά ξεκινάει τα τουρνουά με μέτρια αποτελέσματα αλλά στο τέλος καταφέρνει να ανακάμψει, ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα βρείτε στο τέλος τις δύο παρτίδες που έχασε ο Κάρλσεν, από τον γκρανμαίτρ Παντσουλάια αλλά και από τον βετεράνο Ίβαντσουκ. Στους αγώνες συμμετέχουν και δύο Έλληνες γκρανμαίτρ, ο Στέλιος Χαλκιάς και ο πρωταθλητής Ελλάδας Χριστόδουλος Μπανίκας. Οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά στο ίντερνετ και ξεκινάνε κάθε μέρα στις 14:00 στη διεύθυνση www.chess24.com <http://www.chess24.com> με ζωντανά σχόλια και ανάλυση από υπολογιστές.