Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αδιέξοδο στις προσπάθειες άμεσης εγκατάστασης στις εργατικές κατοικίες Αγ. Ιωάννη

Εργατικές κατοικίες Αγ. Ιωάννη
12 Nov 2016 / 20:07
Χριστίνα Γκερέκου

Εγκαταλείπεται όπως όλα δείχνουν το σενάριο που είχε διατυπωθεί ως προσωρινή λύση μετά από τις πιέσεις των δικαιούχων για άμεση εγκατάσταση στα σπίτια τους.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την ημέρα που οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών Αγίου Ιωάννη, έκαναν την κίνηση της συμβολικής κατάληψης του χώρου ως «μετακόμιση» στα σπίτια τους. Ήταν η επέτειος των έξι χρόνων καθυστέρησης και ταλαιπωρίας, όπως λένε οι ίδιοι. Ορισμένοι μετακόμισαν στ’ αλήθεια και δεν έχουν φύγει στιγμή από κει, όπως ένας 70χρονος άνδρας, ο οποίος μάλιστα άρχισε να φυτεύει ελιές και οπωροφώρα δέντρα. 

Προσωρινή λύση

Η λύση που είχε διαφανεί ως μονόδρομος προκειμένου να μπουν οι οικιστές στα σπίτια τους, ήταν να κατασκευαστούν στεγανές σηπτικές δεξαμενές (βόθροι), έως ότου ολοκληρωθεί το αποχετευτικό και η σύνδεσή του με τον βιολογικό της περιοχής.
Η προσωρινή αυτή λύση είχε γίνει αποδεκτή από όλα τα μέρη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών, του Δήμου και της ΔΕΥΑK. 

Οι εργασίες

Η κατασκευή στεγανών βόθρων, φάνηκε να είναι μία προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της αποχέτευσης. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, η εκπόνηση της μελέτης, η κατασκευή του αποχετευτικού και  η αναβάθμιση του βιολογικού θα πάρουν πάνω από δύο χρόνια. Επιπλέον υπολείπεται η εγκατάσταση των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και το κυριότερο, η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.
Η πρόταση των βόθρων έχει ήδη απορριφθεί από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά οι δικαιούχοι έλαβαν δεσμεύσεις από κερκυραϊκά χείλη ότι το ζήτημα θα επαναπροωθηθεί στα γραφεία του ΟΑΕΔ, προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος το προβλήματος. 

Δώρον άδωρον

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τεχνικοί του ΟΑΕΔ που συζήτησαν το θέμα, εκτιμούν ότι η κατασκευή των βόθρων δεν θα δώσει την λύση στην εγκατάσταση των οικιστών. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ο εξωτερικός χώρος, ο οποίος είναι περιβάλλον εργοταξίου και πολύ επικίνδυνος. Ακόμα και να λυνόταν το αποχετευτικό με την κατασκευή βόθρων, το συγκρότημα των εργατικών κατοικιών του Αγίου Ιωάννη, δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί ως κατοικήσιμο. 

Έχουν σταματήσει οι εργασίες

Επι του παρόντος, οι εργασίες στο εργοτάξιο έχουν σταματήσει. Εάν κηρυχθεί έκπτωτος ο σημερινός εργολάβος, τότε θα γίνει νέος διαγωνισμός, διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2017. 

Η κατάσταση σήμερα

Από τις 19 Οκτωβρίου 2016 οι δικαιούχοι κοιμούνται σε ράντζα ή κρεβάτια που έχουν μεταφέρει στα ημιτελή διαμερίσματα. Δείτε το video

Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.