Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα, η στερλίνα και οι Βρετανοί τουρίστες

Brexit
18 Οκτωβρίου 2016 / 12:21
Γιώργος Κατσαΐτης

Το επιφώνημα του διεκδικούσε την προσοχή μας. Έχει επαναπατρισθεί προσφάτως από τη Βρετανία και τούμεινε κουσούρι η "κινητή" ενημέρωση περί τα συναλλαγματικά. Κολλημένος στην οθόνη του smartphone αναφώνησε, στα αεροδρόμια η στερλίνα πουλιέται 0,8 €!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η σκέψη που καρφώνεται στο μυαλό είναι, αμάν, αυτό σημαίνει επιπλέον πίεση στην τουριστική επισκεψιμότητα από Αγγλία! Μήπως πρέπει ν' ανησυχήσουμε;
 
Είν' αλήθεια πως, λίγο πριν κι αμέσως μετά, το δημοψήφισμα (σ.σ. 23.06.2016) για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταστροφολογικές αναλύσεις, που προέβλεπαν colapsus για την οικονομία (σ.σ. της Βρετανίας, της Ευρώπης, του Πλανήτη) και αλγεινές συνέπειες στην ελληνική, τουριστική βιομηχανία, ιδιαιτέρως στην κερκυραϊκή και των Ιονίων, που έχουν παραδοσιακά έναν βρετανικό προσανατολισμό. Είναι όμως έτσι;
 
Disaster, no
 
Ο Ξ. Πετρόπουλος, επικεφαλής επικοινωνίας του ΣΕΤΕ, λέει στην Ενημέρωση, ότι το Brexit δεν φάνηκε να επηρεάζει πολύ τη ροή των Βρετανών τουριστών κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Η Βρετανία θα είναι και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, μια εκ των δυο μεγαλύτερων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό. 
Φαίνεται λοιπόν, ότι η τουριστική ...προφητεία των Μάγια δεν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Άλλωστε η πρόβλεψη για τις νομισματικές περιπέτειες και την συνοχή της Ευρώπης, αποδεικνύονται δύσκολο πρόβλημα για πολύ έμπειρους και προσεκτικούς λύτες. Στο μεταξύ γίνονται και δημοσιεύονται, με τον γενικό τρόπο που συνήθως τα αντιλαμβάνεται αυτά η δημοσιογραφία, διάφορες μετρήσεις κοινής γνώμης στη Βρετανία, που διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο την όποια ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην αγορά του συναλλάγματος. Έτσι έγινε γρήγορα viral στα ελληνικά media το δημοσκοπικό εύρημα ότι η Eλλάδα παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών τουριστών στην εποχή μετά το δημοφήφισμα για Brexit. (Σ.σ. έρευνα της εταιρείας  WEX, που είναι ο κορυφαίος πάροχος λύσεων εταιρικών πληρωμών στην Ευρώπη).
 
Πέφτει η λίρα, πέφτουν οι Εγγλέζοι!
 
Στην παραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο απλά. Όπως φρόντισε να δημοσιοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης στο twitter, η πορεία της ισοτιμίας λίρας-€ με τις αφίξεις και τα έσοδα από τη Μ. Βρετανία αλλά και με τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Αγγλων τουριστών στην χώρα μας, βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία. ΄Ετσι, όσο η λίρα θα υποβαθμίζεται έναντι του ευρώ, λόγω Brexit, η πορεία της ισοτιμίας θα είναι πτωτική, επηρεάζοντας τις αφίξεις και τα έσοδα στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη αγορά. Η ίδια παράλληλη σχέση ισοτιμίας λίρας - € υφίσταται και με την μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Άγγλων τουριστών στη χώρα μας.
 
Σε αναζήτηση ευκαιριών
 
Είναι προφανής η επίπτωση στις αφίξεις αλλά κυρίως στην κατανάλωση, του γεγονότος ότι οι χώρες του € και η Κέρκυρα εμφανίζονται ακριβότερες στα μάτια των Βρετανών, λέει ο τουριστικός πράκτορας Γ. Δούκας στην Ενημέρωση. Πιστεύει όμως πως η Κέρκυρα αποδεικνύει ότι μπορεί να αναπληρώνει γρήγορα τις όποιες απώλειες έχει στις τουριστικές αγορές, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Πάντως, αυτή η πίεση θα μεταφερθεί και στην ανάγκη να επεκταθεί το φτηνό all inclusive στην κερκυραϊκή ξενοδοχία εφόσον οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναζητήσουν το οικονομικότερο πακέτο.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα κοινής γνώμης της WEX, οι Βρετανοί τουρίστες σκοπεύουν να δαπανήσουν λιγότερα για τις διακοπές τους μετά την ψηφοφορία για Brexit, ωστόσο, δεν διαφοροποιούν ιδιαίτερα τα ταξίδια τους. Η πρώτη δημοσκόπηση, το Μάιο, έδειξε ότι το 65%, από τους 1.000 Βρετανούς που ρωτήθηκαν, δεν ήταν βέβαιοι ότι θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δυο ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες. Όμως το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 62% στην ίδια ερώτηση τον Αύγουστο, όταν δηλ. καταλάγιασαν οι πρώτες εντυπώσεις. Στη δεύτερη φάση της έρευνας, τον Αύγουστο, ωστόσο μειώθηκε σε 25% το ποσοστό αυτών, που ανέφερε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει τουλάχιστον τρεις φορές ή περισσότερο, από 35% που ήταν την πρώτη φορά. Μειώθηκε επίσης και ο μέσος όρος των ταξιδιωτικών δαπανών των Βρετανών κατά 11% μεταξύ Αυγούστου και Μαΐου ( από £ 2.924 στην προ-Brexit έρευνα σε £ 2.597 μετά την ψηφοφορία)!
 
Η αυτορύθμιση της κερκυραϊκής αγοράς
 
Η κερκυραϊκή, τουριστική οικονομία πάντως, χωρίς να έχει κάποιο επιτελικό σχέδιο διαχείρισης τάσεων και καταστάσεων, δείχνει εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα ενώ τείνει να απεξαρτάται από ολιγοπωλιακές καταστάσεις, όσον αφορά τουλάχιστον στην προέλευση των επισκεπτών της. Σημειωτέον ότι από το 80% - 85% Βρετανών, που ήταν η προέλευση των τουριστών της το 1987, σήμερα είναι 38% - 40% Βρετανοί, γεγονός που επιβεβαιώνει στατιστικά του λόγου το αληθές!
Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Μ. Ανατολή και Βόρεια Αφρική και οι παρελκόμενες συνέπειες τους, έστρεψαν όλο και περισσότερων, το ενδιαφέρον, στους αλώβητους, τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κέρκυρα και το Ιόνιο. Κι αυτή η διαπίστωση συνιστά την βασικότερη ερμηνεία της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας εδώ, τα τελευταία χρόνια. Κι όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει και την επόμενη χρονιά. Ήδη οι προκρατήσεις για την τουριστική περίοδο του 2017 είναι προφανείς και αξιοσημείωτες από τώρα!
 
Οι νέες, δυναμικές, αγορές
 
Μάλιστα στον απόηχο των εξελίξεων, καταγράφονται δυναμικές αγορές, που τείνουν να αντικαταστήσουν της παραδοσιακές. Για την Κέρκυρα επισημαίνονται, σύμφωνα με τα στατιστικά του αεροδρομίου για φέτος, η πολωνική, που διεκδικεί να εκτοπίσει την στάσιμη γερμανική από τη δεύτερη θέση. Η γαλλική, που επανέρχεται με νέους όρους, μετά το τέλος εδώ του Club Med και η ιταλική. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την συμβολή στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους ενώ προβλέπεται η εμπλοκή άλλων τουρ οπερέιτορ, που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή σταθερότητα στο ρεύμα απ' αυτές και άλλες τέτοιες αγορές, αλλάζοντας επί το ανταγωνιστικότερον τον κερκυραϊκό, τουριστικό χάρτη.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.