Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν προβλέπεται να σπάσει ο Δήμος Κερκύρας

ΚΕΔΕ
18 Οκτωβρίου 2016 / 11:35

ΒΟΛΟΣ. Ούτε η ΚΕΔΕ αλλά ούτε η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζονται στη δραστική αλλαγή του χάρτη της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των αλλαγών του Καλλικράτη. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται τόσο από την σχετική αποστροφή στην εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη στο ειδικό συνέδριο της όσο και από τα όσα σχετικά είπε από του βήματος του συνεδρίου ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης.

Το ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, "Αλλαγή του Καλλικράτη - Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους» άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώεται την Τρίτη στον Βόλο.
Μιλώντας στην έναρξη του ο Γ. Πατούλης και αναφερόμενος στην στρατηγική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, είπε για το χωροταξικό: Να εγκαθιδρυθεί σύστημα μητροπολιτικής διοίκησης στις μεγάλες πόλεις και να εξειδικευθούν ειδικές μορφές διοίκησης μικρών Δήμων στα νησιά και τις ορεινές κι απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια η φράση αποτελεί μέρος κωδικοποιημένων προτάσεων όμως πουθενά δεν φαίνεται η πρόθεση της ΚΕΔΕ να αμφισβητήσει την γενική, καλλικράτεια αρχή, ένα νησί, ένας Δήμος, όπως ισχύει. Αναλόγως και ο Κ. Πουλάκης, αναφερόμενος στο χωροταξικό είπε: “δεν έχουμε πρόθεση να το πειράξουμε το χωροταξικό με εξαίρεση δύο-τρεις μοναδικά ακραίες περιπτώσεις”.
 
Το σχέδιο
 
Τέλος του χρόνου παραδίδεται από την αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το πόρισμα για της αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Η Αυτοδιοίκηση κάνει στροφή δίνοντας βάση στις κοινωνικές δομές, με τον κ. Πουλάκη να δηλώνει πως ο Καλλικράτης δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κλήθηκε να λύσει. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα παραδοθεί τέλος του χρόνου και το εκλογικό σύστημα που προωθείται για εφαρμογή στην αυτοδιοίκηση είναι το αναλογικό.
Συγκεκριμένα ο κ. Πουλάκης μίλησε για «αναλογική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που θα δημιουργήσει κουλτούρα συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες», καλώντας την ΚΕΔΕ που αντιδρά, «να μην μείνει ουραγός σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που ήδη έχει γίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».
Παράλληλα ο κ. Πουλάκης, όπως αναμενόταν, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει μία μικρή παράταση στη λειτουργία της Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας έληγαν στις 6 Νοεμβρίου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μπαλάφας δήλωσε πως η κυβέρνηση ξέρει που θέλει να πάει και θέλει να φτιάξει καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και με ΚΕΔΕ ενώ δεν γίνονται περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Όπως είπε υπήρξε συμβολική άνοδος στα ποσά. «Με τις αλλαγές που προωθούμε οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι πρέπει να γίνουν πιο προσιτές στον πολίτη και οι εργαζόμενοι στους δήμους να γίνουν και με βοήθεια της πολιτείας πιο άξιοι να υπηρετήσουν λαό», είπε.