Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του Κώστα Λούστα

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
25 Αυγούστου 2016 / 11:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Κώστα Λούστα,

στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη. Ο κ. Βραδής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε άγνωστα για το ευρύ κοινό γεγονότα από το διάστημα παραμονής του ζωγράφου στην Κέρκυρα.
 
Ποιος είναι ο Κώστας Λούστας
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Φλώρινα, έζησε στη Νέα Υόρκη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέρασε ένα διάστημα και στην Κέρκυρα. Τόσο από προσωπική μας έρευνα όσο και μετά από συζήτηση με την οικογένεια του Κώστα Λούστα (1933- 2014), ανακαλύψαμε έναν άνθρωπο δραστήριο, αυθόρμητο και δυναμικό, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην παιδική του ηλικία και την οικονομική ανέχεια που τον ανάγκασε να κοιμάται ακόμα και σε παγκάκια κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να αναδείξει το ταλέντο του.
Ο Κώστας Λούστας διακρίθηκε και βραβεύθηκε πολλές φορές για το έργο του κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Ταξίδεψε πολύ, σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και την ποίηση, πραγματοποίησε σημαντικές εκθέσεις («80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης», «Παραλλαγές 2000» κ.ά.), ενώ άφησε πίσω του περίπου 17.500 έργα, σε πινακοθήκες και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Η έκθεση
 
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του έδωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, ο οποίος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες από το διάστημα το οποίο ο Λούστας, στα νεανικά του χρόνια (περ. 1958- 1962), έζησε στην Κέρκυρα. «Στόχος μας είναι, μέσα από την έρευνα, να αναδεικνύεται το έργο ζωγράφων που γεννήθηκαν ή πέρασαν από το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, είναι τιμή μας η διοργάνωση μιας αναδρομικής έκθεσης του Κώστα Λούστα, με την πολύτιμη στήριξη της οικογένειάς του, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα», σημειώνει ο ίδιος.
Η αρχαιολόγος- ιστορικός κ. Εύη Πολυμέρη μίλησε στους επισκέπτες για τις καλλιτεχνικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το έργο του Λούστα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δύο έργα του που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της διαμονής του στο νησί. Τα έργα αυτά ανήκουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, και η τυχαία ανακάλυψή τους από την οικογένεια του ζωγράφου αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή τη συνεργασία.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα από την έκθεσή του με τίτλο «Αμέλια 2004», η οποία ήταν αφιερωμένη στη μικρή τότε εγγονή του ζωγράφου και είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης πολλά αγαπημένα του θέματα, όπως τα τοπία, τα λουλούδια και το βιολί, το οποίο πάντοτε αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του.
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 10 Οκτωβρίου 2016. Ώρες επίσκεψης 09.00- 14.00 και 18.00- 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Δείτε φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ