Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «νέα εποχή» της Aegean με επένδυση 3 δις € και νέο στόλο (videos)

Aegean
13 Φεβρουαρίου 2020 / 08:42

H Aegean θα επενδύει 500 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο για την ανανέωση και συντήρηση του στόλου της, που θα ξεπεράσει τα 100 αεροσκάφη μέχρι το 2025 - Περισσότερα από 15 εκατομμύρια επιβάτες «πέταξαν» με την Aegean το 2019

ΑΘΗΝΑ.  Με ανανεωμένη εταιρική εικόνα αλλά και ενισχυμένο στόλο μπαίνει στην τρίτη δεκαετία ζωής η Aegean. Η αεροπορική εταιρεία υλοποιεί αυτό το διάστημα την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ,  ενισχύοντας τον στόλο της με τουλάχιστον 46 νέα αεροσκάφη τύπου Α320neo και Α321neo μέχρι το 2025.

Ήδη η Aegean έχει παραλάβει τα πρώτα τρία Airbus 320neo και αναμένει έως τον Ιούλιο τρία ακόμη τα οποία θα συμπληρώσουν τον στόλο 65 αεροσκαφών που διαθέτει, προσθέτοντας 1,5 εκατ. θέσεις (19  εκατ. θέσεις συνολικά στο έτος) και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Aegean 320neo
O διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Βασιλάκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης


Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης κατά την παρουσίαση των νέων αεροσκαφών, χθες Τετάρτη, ένα νέο επιπλέον αεροσκάφος θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, την απασχόληση και τον κλάδο του τουρισμού καθώς θα προσθέτει 100.000 νέες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, 80 εκατ. ευρώ ετήσια τουριστικά έσοδα, 70 άμεσες θέσεις εργασίας στην AEGEAN και την επίγεια εξυπηρέτηση.

Τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους εντός του Φεβρουαρίου, με το πρώτο αεροσκάφος να εκτελεί το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα- Μόναχο την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020.

«Η Aegean είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγορά του τουρισμού», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, επισημαίνοντας πως περισσότερα από 15 εκατομμύρια επιβάτες «πέταξαν» με την Aegean το 2019.

Διπλασιάσαμε τους επιβάτες από προορισμούς τους εξωτερικού σε έξι χρόνια και συνεισφέραμε, σαν εταιρεία, περί τα 2,7 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, στα 10 χρόνια της κρίσης.

Περιγράφοντας τις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας, ο κ. Γερογιάννης εξήγησε πως επεκτάθηκε με την παραγγελία 16 επιπλέον νέων αεροσκαφών η ήδη μεγάλη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Airbus τον Ιούνιο του 2018.

Μητσοτάκης

Μέχρι το 2025 η Aegean θα παραλάβει 46 αεροσκάφη neo

Όπως εξήγησε, μέχρι το 2025 η Aegean θα παραλάβει 46 αεροσκάφη neo, αλλά και 12 επιπλέον, αν αυτό απαιτηθεί.

«Κάνουμε νέο ξεκίνημα στην αυγή της τρίτης δεκαετίας, με στόχο επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων κάθε χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια», εξήγησε ο κ. Γερογιάννης, ανακοινώνοντας πως η εταιρεία επεκτείνει τα δρομολόγιά της, προσθέτοντας επιπλέον πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια.

«Έχουμε πλέον το πιο διευρυμένο δίκτυο ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, καθώς περισσότεροι από 60 προορισμοί εξωτερικού και 100 εσωτερικού προστέθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια», εξήγησε ο κ. Γερογιάννης, ενώ αναφερόμενος στη νέα γενιά κινητήρων, τόνισε πως τα νέα αεροσκάφη είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.

«Τα νέα αεροσκάφη αυξάνουν την εμβέλεια πτήσης δίνοντας τη δυνατότητα νέων προορισμών», πρόσθεσε.

«Κάθε νέο αεροσκάφος σημαίνει νέες δουλειές»

«Κάθε νέο αεροσκάφος σημαίνει νέες δουλειές, περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης για τους ανθρώπους μας, περισσότερα δημόσια έσοδα, ανάδειξη. Ανάπτυξη για όλους», τόνισε, στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, εξηγώντας πως κάθε νέο αεροσκάφος ισοδυναμεί με: 70 επιπλέον θέσεις εργασίας, 100.000 επισκέπτες και 80 εκατ. άμεσα έσοδα στον τουρισμό».

Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα δεν είναι το μέταλλο αλλά οι άνθρωποι, κατέληξε ο κ. Γερογιάννης.

Βασιλάκης: Λειτουργούμε πάντα με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, τόνισε πως «μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε. Περάσαμε κρίσεις. Κάναμε και λάθη αλλά με υπομονή, πετύχαμε πολλά. Λειτουργήσαμε με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και τις προοπτικές της. Ό,τι πετύχαμε έως σήμερα το οφείλουμε στους ανθρώπους μας».

«Παραλαμβάνουμε τα πρώτα μας αεροπλάνα και τα βάζουμε να πετάνε αμέσως. Η ομάδα μας μεγαλώνει», εξήγησε ο κ. Βασιλάκης για να προσθέσει πως «η Aegean μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της, η οποία είναι η πρώτη δεκαετία της Ελλάδας μετά την κρίση».

Τους τελευταίους μήνες οι αερομεταφορές είχαν μεγάλες δυσκολίες και ιστορικοί αερομεταφορείς δεν τα κατάφεραν, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο διεθνές δύσκολο περιβάλλον, ενώ μιλώντας για το εσωτερικό της χώρας, σημείωσε πως «συνεχίζουμε τις συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Μόνο έτσι αναπτύσσεται ο τουρισμός».

Μητσοτάκης: Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος

Τη μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, αμέσως μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Aegean.

«Γνωρίζω ότι οι αερομεταφορές έχουν υψηλό ΦΠΑ. Μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος θα το μειώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κυβέρνηση και σωστή επιχειρηματικότητα συναντώνται σε ίδιο και διαφορετικό μήκος κύματος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Aegean αναδεικνύεται καλύτερη περιφερειακή εταιρεία συνεχώς

Δεν είναι τυχαίο ότι η Aegean αναδεικνύεται καλύτερη περιφερειακή εταιρεία συνεχώς, εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία της Aegean με την Airbus, σημείωσε ότι πρόκειται όχι μόνο για «τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των αερομεταφορέων, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις γενικά, η οποία θυμίζει άλλες εποχές. Όταν ο Ελ. Βενιζέλος ίδρυε την πολιτική αεροπορία ή ο Ωνάσης την Ολυμπιακή».

«Η Aegean έχει καταστεί στην πράξη ο εθνικός μας αερομεταφορέας. Συγχαρητήρια για την εταιρεία που έχετε χτίσει», ανέφερε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, εξηγώντας μάλιστα πως «η παρουσία μου στην εκδήλωση της Aegean είναι και πολιτική, καθώς σηματοδοτεί την έμφαση που δίνουμε στις επενδύσεις. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση των δημοσίων εσόδων».

Τα χαρακτηριστικά των νέων αεροσκαφών

Τα 320neo είναι η τελευταία γενιά της σειρά 320 της Airbus. Έχουν συνολικό μήκος 37,57 μέτρα με μήκος καμπίνας 27,51 μέτρα. Διαθέτουν έως 194 θέσεις επιβατών και μπορούν να καλύψουν μια απόσταση 6.300 χιλιομέτρων, εξυπηρετώντας δυνητικά όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και μεγάλο τμήμα της Αφρικής.





Τα νέα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2 και ΝΟχ ανά πτήση και ανά επιβάτη. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι το αποτύπωμα CO2 ανά θέση είναι κατά 19% με 23% χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999.

Η τυπική καμπίνα διαθέτει 150 με 180 θέσεις επιβατών με βελτιωμένο διαθέσιμο χώρο ανά επιβάτη, ενώ σύμφωνα με την Aegean τα νέα αεροσκάφη συνδυάζουν εργονομία, επιπλέον άνεση και σύγχρονη αισθητική. Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα, επίσης, με επαναχρησιμοποιούμενα ή πλήρως ανακυκλωμένα υλικά εξυπηρέτησης.

H νέα εταιρική ταυτότητα της Aegean

Καμπίνα Aegean
Πως μοιάζει η νέα καμπίνα αεροπλάνου της Aegean


«Εμπνευσμένα από τον ελληνικό ουρανό και τη θάλασσα, την κλασική και σύγχρονη αρχιτεκτονική και την κληρονομιά της χώρας μας, η νέα εταιρική ταυτότητα, το livery (εξωτερική εμφάνιση αεροσκάφους) και η καμπίνα επιβατών, σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής ακόμα πιο δυναμικής για την AEGEAN και έρχονται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ταξιδιωτική σας εμπειρία», αναφέρεται στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας.





πηγή:  Insider.gr