Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοροϊδία η τροπολογία Γεωργιάδη με αφορμή τον Ερημίτη

Γιώργος Τσιρίδης
08 Φεβρουαρίου 2020 / 17:45

Μια καίρια αρμοδιότητα αφαιρείται από τους δήμους και πηγαίνει στην κυβέρνηση. Δεν φαίνεται η σημασία της εξ αρχής, όμως, θα φανεί στη συνέχεια σε πολλές περιπτώσεις που θα έχουμε μπροστά μας.

Πρόκειται για την αρμοδιότητα της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών όταν αυτές αφορούν μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις. 
Δηλαδή για σπίτια και τους δευτερεύοντες δρόμους, η Πολεοδομία της πόλης έχει αρμοδιότητα. Όταν όμως πρόκειται για κάποια "αξιόλογη επένδυση" όπως ας πούμε ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα ή στην περιοχή ανάπλασης στον Πειραιά, ή στο Ελληνικό ή στην περιοχή που συνορεύει με την Κόσκο κτλ., τότε όλες αυτές οι μικρές πολεοδομικές "λεπτομέρειες" καθορίζονται από το Υπουργείο. Υποτίθεται πως αυτό γίνεται για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Η αλήθεια είναι ότι έτσι χάνουν οι δήμοι την δυνατότητα να γίνονται συμπαραστάτες στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών και στα κινήματα που παλεύουν για την ποιότητα ζωής.
Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Εσωτερικών συναντά την ΚΕΔΕ για να χορηγήσει αρμοδιότητες στους δήμους, δημοσιεύεται η τροπολογία αυτή που αφαιρεί και κάποια τελευταία "πολεοδομικά" ψίχουλα αρμοδιοτήτων. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.