Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με τους Δήμους (video-photos)

Αυτοδιοίκηση
08 Φεβρουαρίου 2020 / 11:58

Στη... νέα εποχή μπαίνει δειλά-δειλά και η Ελλάδα, με την Αυτοδιοίκηση να είναι πλέον σε θέση να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας προκειμένου ν΄ ανταποκριθεί τάχιστα και με αποτελεσματικότητα στα αιτήματα των πολιτών

ΑΘΗΝΑ.  Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει την ψηφιακή στρατηγική του και βελτιώνει σημαντικά την επικοινωνία και, κυρίως, την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη βοήθεια της «Νovoville».

Της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων καθημερινότητας δημοτών και διάδρασης δήμου-δημότη που αναβαθμίζεται  τους τελευταίους μήνες προς όφελος των Αθηναίων.



Η πλατφόρμα Novoville προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και της ιστοσελίδας του Δήμου, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της πόλης.

Ο δημότης ή ο επισκέπτης της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του, όπως π.χ. καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν την δημοτική συνδρομή.

Κάθε πολίτης μπορεί να στείλει στις υπηρεσίες του Δήμου άμεσα και χωρίς κόστος ή γραφειοκρατικές διαδικασίες όλα τα αιτήματα που τον αφορούν.

Η αποστολή αιτημάτων είναι δυνατή είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville για smartphones με λογισμικό Apple iOS και Google Android, είτε μέσω της Web εφαρμογής στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων.



Γίνεται σε 4 απλά βήματα:

· Επιλογή τοποθεσίας

· Επιλογή κατηγορίας αιτήματος

· Προσθήκη φωτογραφίας

· Αποστολή του αιτήματος στο δήμο

Στη συνέχεια, το αίτημα παραλαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων, ενώ ο δημότης λαμβάνει ενημερώσεις για την πορεία επίλυσης του μέχρι την οριστική του διευθέτηση.

Με τον τρόπο αυτό, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν πραγματική εικόνα των ζητημάτων της πόλης, μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις εργασίες τους και κυρίως είναι υπόλογες για το έργο και την ανταπόκριση τους προς του πολίτες.

Κάθε φορά που ένα ζήτημα επιλύεται, ο δημότης λαμβάνει «ζωντανή» ενημέρωση στο κινητό του τηλέφωνο.

Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εκδηλώσεις και για σημαντικά νέα και ανακοινώσεις του Δήμου.







«Τα παράπονα σας στον Δήμαρχο. Έχουμε μία εφαρμογή που ονομάζεται Novoville, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε όλοι στα κινητά σας. Καταγράφετε τα προβλήματα, τα φωτογραφίζετε, μας τα στέλνετε. Κι εμείς με τη σειρά μας  προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο άμεσα. Βοηθήστε μας για να αλλάξουμε την πόλη» είναι το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη στις Αθηναίες και τους Αθηναίους.



Παράλληλα με την υπηρεσία Novoville οι δημότες μπορούν να απευθύνονται για όλα αυτά τα θέματα στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1595 αλλά και στο 210-5277000, επί 24ωρου βάσεως καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου.

Novoville και στην επαρχία

Η εν λόγω εφαρμογή ωστόσο, δεν αφορά μόνο την πρωτεύουσα ή τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά κάθε Δήμο, μικρό ή μεγάλο, καθώς τα προβλήματα της καθημερινότητας απασχολούν όλους τους πολίτες στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα...





Για παράδειγμα, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης της εφαρμογής Novoville στο Δήμο Κατερίνης, καθώς 259 από τα 532 αιτήματα δημοτών που αφορούν ζητήματα καθημερινότητας έχουν ήδη ικανοποιηθεί στις πρώτες 50 ημέρες λειτουργίας του προγράμματος.

Η βελτίωση της καθημερινότητας, καθώς και η άμεση και καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του δημότη της Κατερίνης έχει εξάλλου τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή Κατερίνης και το δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα περίπου 2.000 δημότες. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών ήδη έχουν υποβάλλει τουλάχιστον ένα αίτημα μέσω της εφαρμογής.

Ο μέσος χρόνος επίλυσης των προβλημάτων είναι 1 εβδομάδα, 1 ημέρα και 17 ώρες, χρόνος ο οποίος με την άφιξη των εργαζομένων των κοινωφελών προγραμμάτων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Τα συχνότερα αιτήματα αφορούν στον Δημοτικό φωτισμό και σε πεζοδρόμια ή δρόμους τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας. Σημειώνεται ότι η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που παράγονται καθημερινά δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δήμου να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους εξοικονομώντας πόρους και προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες προς τους Δημότες.



Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος δηλώνει πως: «Η βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας αποτελεί για εμάς, ως νέα δημοτική αρχή, πρώτη προτεραιότητα και τα αποτελέσματα τα οποία και εμείς οι ίδιοι μπορούμε πλέον να βλέπουμε μέσω της εφαρμογής Novoville μας κάνουν ιδιαιτέρως περήφανους.

Τα αποτελέσματά μας δεν είναι πλέον προιόν θεωρητικών μονολόγων αλλά είναι μετρήσιμα νούμερα και στατιστικά τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει ουδείς. Δέσμευσή μας όταν αναλάβαμε το δήμο Κατερίνης ήταν να τον κάνουμε ένα δήμο φιλικό προς το δημότη, ένα δήμο ο οποίος ακούει, ελέγχει και εξυπηρετεί άμεσα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες του δήμου Κατερίνης οι οποίοι αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες και να τους παροτρύνω να κατεβάσουν την εφαρμογή ακόμη περισσότεροι αλλά κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους για την σκληρή δουλειά και για την πολύτιμη βοήθειά τους στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών»