Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δ. Μπιάγκης: «Αθέτηση προεκλογικής δέσμευσης για Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» (video)

Μπιάγκης Δημήτρης
07 Φεβρουαρίου 2020 / 13:22

«Η Κέρκυρα σε θέματα υγείας είναι παραμελημένη... Τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία τα Εθνικά θέματα μας βρίσκονται στο «επίκεντρο», τα Διαπόντια νησιά, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Εντούτοις, η Κυβέρνησή σας τα έχει εντελώς εγκαταλείψει...» υπογράμμισε ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ.

ΑΘΗΝΑ.  Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, κάνοντας χρήση του άρθρου 130 του Κανονισμού της Βουλής για τις αναπάντητες Ερωτήσεις, επανέφερε στην Βουλή με την μορφή Επίκαιρης Ερώτησης αυτή τη φορά, το ζήτημα της «Ανασυγκρότησης των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας», σε δημόσια συζήτηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.





Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Βουλευτή Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής,

«Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο κ. Μπιάγκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης-επανασύστασης ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και τόνισε για ακόμη μία φορά την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη «για την ύπαρξη 13 υγειονομικών περιφερειών στα όρια των περιφερειακών δομών, όχι των αποκεντρωμένων διοικήσεων».

Ο Υφυπουργός Υγείας, στην απάντησή του δήλωσε ότι: «Υπάρχουν δυσλειτουργίες προκειμένου να δημιουργηθούν ξανά 13 υγειονομικές περιφέρειες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τριτοβάθμια περιστατικά από την Κέρκυρα διακομίζονται στα Ιωάννινα και από την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά διακομίζονται στην Πάτρα. Οπότε να φτιάξουμε εκ νέου, ένα νέο κτίριο, με προσωπικό στα Ιόνια Νησιά, μία νέα δομή είναι ανώφελο τη στιγμή που καλύπτονται διαφορετικά οι ανάγκες της εν λόγω περιοχής».

Στην δευτερολογία του, ο Βουλευτής επανάλαβε και κατέθεσε στα Πρακτικά της Ολομέλειας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο «Ιόνιες ημέρες Ανάπτυξης» που διεξήχθη 20-5-2019 στην Κέρκυρα και ρητά είχε εξαγγείλει «την δημιουργία 13 Υγειονομικών Περιφερειών  στα όρια των 13 υφιστάμενων Περιφερειακών Δόμων».

Κλείνοντας, ο κ. Μπιάγκης σχολίασε ότι: «η παραπάνω εξέλιξη αποδυναμώνει τη συνοχή της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων και θλίβει τους συμπολίτες μου. Η λειτουργία της ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων από το 2001-2007  ήταν  υποδειγματική.

Σήμερα, η 6η υγειονομική περιφέρεια Ιονίων Νήσων που υπάγεται η Κέρκυρα, αποτελείται από 4 μεγάλες Περιφέρειες:

1) Ιονίων Νήσων, 2) Δυτικής Ελλάδας, 3) Ηπείρου και 4) Πελοποννήσου.

Υπάρχουν διοικητές που έχουν περάσει από την Κέρκυρα μόνο 1 φορά, ενώ δεν έχουν περάσει καμία φορά από άλλα νησιά της περιφέρειάς μας. Εάν σε αυτήν την περίπτωση εκτός των άλλων δεν καταστρατηγείται η αρχή της εγγύτητας στην πράξη, τότε πότε πραγματικά συμβαίνει αυτό; Με ποια λογική αθετείτε εν μία νυκτί τις προεκλογικές σας δεσμεύεις και το πρόγραμμά σας;

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» σας στους Κερκυραίους που σας ψήφισαν και σήμερα είστε Κυβέρνηση; Αυτή είναι η δέσμευσή σας που είχατε δώσει απέναντι στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας;

Γνωρίζετε  επίσης, ότι η Κέρκυρα σε θέματα υγείας είναι παραμελημένη. Γνωρίζετε ακόμα ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία  τα Εθνικά θέματα μας βρίσκονται στο «επίκεντρο», τα Διαπόντια νησιά, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Εντούτοις, η Κυβέρνηση σας τα έχει εντελώς εγκαταλείψει.

Ορισμένα νησιά δεν διαθέτουν ούτε αγροτικό γιατρό αλλά ούτε και τον στρατιωτικό, που σημειωτέον μέχρι πρότινος διέθεταν, όπως στο νησί της Ερείκουσσας που είχε στρατιωτικό γιατρό μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019 και από τότε μέχρι σήμερα είναι χωρίς γιατρό.

Μέχρι πότε θα αποφασίζετε σε «κλειστά δωμάτια Υπουργείων», χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τους φορείς και την τοπική Κοινωνία της Κέρκυρας; Μία ολόκληρη φιλοσοφία, για την αναγκαιότητα σύστασης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την οποία την είχατε στηρίξει προεκλογικά, σήμερα, δυστυχώς, την γκρεμίζετε».