Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήλωση Δένδια, μετά την συνάντησή του με τον Υπ.Εξ. του Μαυροβουνίου, Srdan Darmanovic

δένδιας
29 Ιανουαρίου 2020 / 18:01

(Ποντγκόριτσα, 29.01.2020). Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα, εδώ, στην Ποντγκόριτσα για συνομιλίες με τον ομόλογό μου, Srdan Darmanovic- αλλά επίσης και με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου...

-για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων, αλλά και για ζητήματα ΕΕ και περιφερειακά θέματα.
Οφείλω να πω πως υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση σε τομείς όπου οι σχέσεις μας είναι ήδη πολύ καλές. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα,  εν όψει και της ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Αν θα μπορούσα να πω, ακόμα και στο πολύ κοντινό μέλλον.
Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων κρατών των Βαλκανίων, είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Την αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερο τρόπο για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.
Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω την ετοιμότητά μας για περαιτέρω στήριξη των προσπαθειών που καταβάλετε για την ένταξη στην ΕΕ, μέσω της εφαρμογής του Διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα ΕΕ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας προκειμένου να αναζωογονήσουμε τη Διαδικασία Διεύρυνσης, θα φιλοξενήσουμε, την 24η Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, μία Υπουργική Σύνοδο με τη συμμετοχή των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια και των γειτονικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εντός του ΝΑΤΟ, προσδοκούμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την ήδη καρποφόρα συνεργασία μας. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτυχημένη αποστολή αεροπορικής επιτήρησης του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου από εμάς και  την Ιταλία.
Ομοίως, εκτιμούμε τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία. Η Ελλάδα, από πλευράς της, έχει επιδείξει ενεργητικότητα  ως προς την εφαρμογή των βημάτων εκείνων που θα προστατέψουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε επιλέξει το δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν σε αυτό το δρόμο όλοι οι γείτονές μας στην ευρύτερη περιοχή.
Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και προσβλέπω να ανταποδώσω στο κοντινό μέλλον.