Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φωτιά» άναψε το έγγραφο Υδραίου στο Υπουργείο Παιδείας για προκάτ αίθουσες

Δίχρονη Προσχολική
15 Ιανουαρίου 2020 / 11:01

Ζήτησε 14 αίθουσες ο Δήμος για την Δίχρονη Προσχολική - «Ποιος εισηγήθηκε το πόσες & του πού» λένε Άνθης και Κουρσάρης - Για παραβίαση νομοθεσίας κάνουν λόγο ο Δ/ντης Α΄Βάθμιας & ο πρόεδρος των δασκάλων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σημείο τριβής φαίνεται ότι αποτελεί -και πάλι- η υπόθεση της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης για τους φορείς της Κέρκυρας.

Κι αυτό διότι την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας προχωρά -με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ- στην καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης σε όλους Δήμους της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων 27 που δεν βρίσκονταν στον περσινό κατάλογο των 298, στην Κέρκυρα υπάρχει έντονη αντίδραση, τόσο από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Άνθη, όσο και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, Αντώνη Κουρσάρη.

Αφορμή για την εντονότατη αντίδραση Α' Βάθμιας και Σ.Ε.Π.Ε. αποτέλεσε το έγγραφο, το οποίο απέστειλε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, με την υπογραφή της Δημάρχου, Μερόπης Υδραίου, στο Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ζητούνται 14 προκάτ αίθουσες για τις ανάγκες της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο, να έχουν ζητηθεί πρώτα από πλευράς Δήμου τα στοιχεία εκείνα, τα οποία έχουν στη διάθεσή του, αφενός ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφετέρου ο Δ/ντης της Πρωτοβάθμιας στην Κέρκυρα, Χρήστος Άνθης και βάσει των οποίων θα έπρεπε να έχει συνταχθεί το έγγραφο-αίτημα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων προς το Υπουργείο Παιδείας.


Το έγγραφο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων προς το Υπουργείο Παιδείας για τις 14 αίθουσες προκάτ





Όπως καταγγέλουν αμφότεροι, Χρήστος Άνθης και Αντώνης Κουρσάρης, υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς δεν συγκροτήθηκε η τριμερής Επιτροπή, η οποία συγκαλείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τον Διευθυντή της Α'Βάθμιας, τον πρόεδρο του Σ.Ε.Π.Ε. και τη Δήμαρχο.

Ο Δ/ντης της Α'Βάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, Χρήστος Άνθης μάλιστα, καταγγέλει μιλώντας στο enimerosi.com ότι παρά τις διαρκείς οχλήσεις του προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, προκειμένου αφενός να την ενημερώσει για τις ανάγκες των σχολείων της Κέρκυρας γύρω από το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης, αφετέρου να της επισημάνει ότι πρέπει να συγκροτηθεί βάσει νόμου η τριμερής Επιτροπή, δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.

«Γίνεται σαφέστατη παραβίαση της νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατό να στέλνεται από τη Δήμαρχο ένα επίσημο έγγραφο προς το Υπουργείο, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης. Ποιος ενημέρωσε την κα Υδραίου...; Με τις εισηγήσεις ποιου αποφασίστηκε να ζητήσουμε ως Κέρκυρα 14 αίθουσες προκάτ; Και ποιος αποφάσισε και υπέδειξε σε ποια σχολεία θα τοποθετηθούν αυτές; Είναι απόφαση της κας Ζερβού, η οποία όπως φαίνεται παίζει πολιτικά και προσωπικά «παιχνίδια» στην εκλογική της περιφέρεια; Είναι δυνατόν να «στενάζει» η πόλη της Κέρκυρας για αίθουσες κι εμείς να καταργούμε δημόσια κτίρια στην περιφέρεια του νησιού προκειμένου να βάλουμε τα παιδιά σε προκάτ αίθουσες;», τονίζει ο Χρήστος Άνθης, ο οποίος μάλιστα, πέταξε νέα «βόμβα» σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα!


Το πολύ 4-5 αίθουσες προκάτ θα στείλει το Υπουργείο στην Κέρκυρα



«Να ξέρετε ότι από το Υπουργείο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μας στείλουν 14 αίθουσες προκάτ! Εγώ προσωπικά μίλησα με την υπεύθυνη του Υπουργείου Παιδείας για τις αίθουσες προκάτ, την κα Αρβανίτη, η οποία μου είπε ότι ο αριθμός που προβλέπεται για την Κέρκυρα είναι 4, το πολύ 5 και τίποτα περισσότερο, διότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε σχεδόν 40 Δήμους... Ελπίζω ότι θα καταφέρω επιτέλους να ενημερώσω την Δήμαρχο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, στο οποίο είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει δικά του «παιχνίδια», ούτε βέβαια να καταστρατηγείται η νομοθεσία..»


Η αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Σ.Ε.Π.Ε. και φέρει την υπογραφή του προέδρου του, Αντώνη Κουρσάρη.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την μονομερή ενέργεια της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κας Μερόπης Υδραίου να αποστείλει έγγραφο προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την προμήθεια 14 προκατασκευασμένων (!) αιθουσών για τις ανάγκες της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς σύμφωνα με το Άρθρο 33 του νόμου 4521/2018 συγκροτείται τριμερής επιτροπή από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο, τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός της μη σύγκλησης της εν λόγω επιτροπής, η οποία τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε άψογα αξιοποιώντας τις προτάσεις και τα αριθμητικά δεδομένα που προσκόμιζαν τόσο η Διεύθυνση Π.Ε. όσο και ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας. Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι το περασμένο διάστημα υλοποιήθηκε ο επιτυχημένος προγραμματισμός της τριμερούς επιτροπής με βάση τις πραγματικές υπάρχουσες ανάγκες για την εξεύρεση νέων αιθουσών. Πρόκειται για ατόπημα της νέας δημάρχου, η οποία παρέκαμψε την εκπαιδευτική κοινότητα, προφανώς κακώς ενημερωμένη από τους αρμόδιους συμβούλους της, οι οποίοι την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, καθώς τέτοιες αυθαίρετες ενέργειεςδεν δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η προμήθεια 14 αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ, οι οποίες σύμφωνα με το έγγραφο θα τοποθετηθούν σε περιοχές στην περιφέρεια του Δήμου, δεν πρόκειται να λύσει το οξύτατο πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό μαθητών στο κέντρο της πόλης και στις περιαστικές περιοχές. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η πρόταση για τοποθέτηση των αιθουσών αυτών στους Γιαννάδες, στην Κάτω Κορακιάνα, στον Άγιο Μάρκο, στον Σπαρτύλα και η προμήθεια μόνο μίας αίθουσας για το κέντρο της πόλης στο 12ο Νηπιαγωγείο. Προφανώς η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Μαντουκίου σε προκατασκευασμένες αίθουσες δεν συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των νηπίων που θα μπορούσαν να εγγραφούν. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν επιτέλους μόνιμες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων, καθώς οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ έχουν τετραετή διάρκεια χρήσης βάση του νόμου.

Επιπρόσθετα, απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό χώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εμείς ως ΣΕΠΕ Κέρκυρας δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δίχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο. Είναι φανερό πως απέναντί μας έχουμε την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα των Δήμων και της ΚΕΔΕ που αντιδρούν, αλλά και των ιδιωτών που κερδοσκοπούν. Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά! Ο αγώνας μας είναι ο μόνος που θα καθορίσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παντού, διασφαλίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο σχολείο.

Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων και να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Για ακόμα μια φορά, ζητάμε συνάντηση -έστω και καθυστερημένα-με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων της σχολικής κοινότητας.

Επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κέρκυρα κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προκειμένου να συναντηθεί με τη Δήμαρχο για το πρόβλημα που έχει προκύψει».