Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας φτιάξουμε, επιτέλους, τον κερκυραϊκό DMO*

τουρισμός
13 Ιανουαρίου 2020 / 17:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας το πιλοτικό Πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού της Ρόδου & της Σαντορίνης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η δουλειά έγινε από ειδικούς. Εκπονήθηκαν δυο πιλοτικά προγράμματα διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και την Σαντορίνη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η τουριστική Κέρκυρα μηρυκάζει το θέμα, τουλάχιστον πέντε χρόνια τώρα (σ.σ. είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα πουν ότι το πρότειναν ακόμα νωρίτερα). Τα δυο συνέδρια κερκυραϊκού τουρισμού πρόβαλαν την ανάγκη αυτή ως κεντρική προτεραιότητα.
Τη Δευτέρα το πρωί στο Επιμελητήριο, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ι.Ν., παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των μελετητών κ.α. τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σχεδιασμού κι αναπτύχθηκε μάλλον γόνιμος προβληματισμός. Όμως το ίδιο το αντικείμενο της συγκρότησης του υποκειμένου, του Φορέα Διαχείρισης Προορισμού, αναπέμφθηκε σε άλλη, πιο αρμόδια συνάντηση των Φορέων, καθ' όσον αυτό δεν ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης της Δευτέρας.
 
Ο τρόπος
 
Οι παριστάμενοι εισηγητές εξήγησαν με όλους τους δυνατούς τρόπους το μοντέλο διαχείρισης προορισμού, που συνίσταται στην εδραία τεκμηρίωση των απαντήσεων όλων εκείνων των ερωτημάτων, που αποδίδονται εντέλει στην τουριστική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, και για έναν τόπο σαν την Κέρκυρα που εξαρτάται απολύτως απ' αυτήν την οικονομική δραστηριότητα, τις αποδόσεις αλλά και τις παρενέργειές της, πρόκειται για μοντέλο διαχείρισης/διοίκησης της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας ολόκληρης.
Είναι φανερό ότι αναζητείται ένα υπόδειγμα διοικητικής συνεργασίας Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών Φορέων και επιχειρήσεων, όμοιο του οποίου υπάρχει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, από τις οποίες είναι δυνατόν να αντλήσει η Κέρκυρα και παραδείγματα καλών πρακτικών για αντιγραφή και επικόλληση!
Άλλωστε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εισηγητές της ενημερωτικής ημερίδας έχουν στο διαδικτυακό τους portfolio πλούσιες αναφορές στις δουλειές που ήδη έχουν κάνει για Χώρες και δημοφιλείς προορισμούς ανά τον Κόσμο. Δυνάμει αξιοποιήσιμα παραδείγματα και για την οργάνωση του κερκυραϊκού τουρισμού.
Και μόνον οι άξονες που μπορεί να παρατηρήσει κανείς σ' αυτές τις ιστοσελίδες αναφορικά μετα πιλοτικά προγράμματα για τη Ρόδο και την Σαντορίνη είναι εύγλωττοι για την ανάλυση και την προσδοκία: Που βρίσκεται ο τόπος/προορισμός σήμερα; Που επιθυμείτε να είναι σε δέκα χρόνια; Πως θα φθάσουμε εκεί; Σε συνδυασμό με την οργανωμένη και σταδιακή παρατήρηση (monitoring) της διαδικασίας ώστε να διορθώνονται οι κινήσεις. Too good to be true για τα κερκυραϊκά δεδομένα;

Οι εισηγητές
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΙΝ, η παρουσίαση έγινε από κοινοπραξία συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα Γιώργος Μαλτέζος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κατάρτισης του πλάνου διαχείρισης προορισμού. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Toposophy Πανταζής Πάστρας παρουσίασε το πρόγραμμα όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TEAM Tourism Consulting δρ.RogerCarter, που τον διαδέχθηκε στο βήμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας YellowRailroadLtd TomBuncle επισήμανε ότι οι προτεινόμενες δράσεις και το όραμα για την εξέλιξη των προορισμών περνά σε νέα εποχή προβολής αλλά και διαχείρισής του, δηλαδή στο managementπροορισμού εφαρμόζοντας μια πιο ολιστική προσέγγιση.
 
Ποιοι
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο εκτελεστικός γραμματέας Δημήτρης Μήλιος, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη - Σκορδίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και ΑνταγωνιστικότηταςΑλέξανδρος Αλεξάκης,ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και ΑπασχόλησηςΚωνσταντίνος Ζορμπάς,ο ΑντιπεριφερειάρχηςΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΥποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Βαρούχας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της ΠεριφέρειαςΙονίων Νήσων και της Διαχειριστικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης και ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Ρόκας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Κέρκυρας Νίκος Χειρδάρης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας Θεόδωρος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΚ Κωνσταντίνος Κιτσάκης κ.α.
* Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.