Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Χαλάνδρι δείχνει τον δρόμο, με ανακύκλωση 80%

Χαλάνδρι
12 Ιανουαρίου 2020 / 09:58

Το πιο αποφασιστικό βήμα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή που έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου ήταν η χρησιμοποίηση καφέ κάδων στους οποίους συγκεντρώνονταν υπολείμματα τροφών...

ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΑΘΗΝΑ).  Τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οκτώ σημεία του Δήμου Χαλανδρίου με το ποσοστό της ανακύκλωσης να είναι το εντυπωσιακό 80%. Στα σημεία που πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία υπήρχαν τρεις κάδοι (πράσινος, μπλέ και κίτρινος).

Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης είναι προϊόν του «τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων», το οποίο δημιουργήθηκε  το 2015 από τον εντεταλμένο  δημοτικό σύμβουλο για την ανακύκλωση και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεράσιμο Λυμπεράτο. Πρώτος  στόχος του σχεδίου ήταν η ανατροπή  της αναλογίας που υπήρχε στην οποία οι πράσινοι κάδοι ήταν τριπλάσιοι των μπλέ.

Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που υπήρξε στο σχέδιο διαχείρισης  ήταν η δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για χαρτί-χαρτόνι  κατόπιν διαπίστωσης του ότι  τα περισσότερα απορρίμματα προέρχονταν από αυτό το υλικό.



Το πιο αποφασιστικό βήμα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή που  έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου ήταν η χρησιμοποίηση καφέ κάδων  στους οποίους συγκεντρώνονταν υπολείμματα τροφών.



Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δήμος συμμετείχαν 800 εθελοντές στους οποίους τα συνεργεία του δήμου μοίρασαν κάδους και  κλειδιά. Τα αποτελέσματα όπως δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ανακύκλωσης, Γεράσιμος Λυμπεράτος ήταν εντυπωσιακά, καθώς διαπιστώθηκε πως το 50% των υπολειμμάτων τροφών συγκεντρώθηκε στους καφέ κάδους. Η αξιοποίηση του καφέ κάδου όχι απλώς δεν τελειώνει εκεί, αλλά συνεισφέρει και στην κυκλική οικονομία.Η  δημοτική αρχή έχει φροντίσει τα υλικά αφού  ξεραίνονται και  τεμαχίζονται να στέλνονται στο Πολυτεχνείο όπου παράγεται βιοαέριο  το οποίο μετά από καθαρισμό και συμπίεση τροφοδοτεί το απορριματοφόρο του Δήμου.



Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης έχει επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο Χαλανδρίου, όμως ο Γεράσιμος Λυμπεράτος τονίζει ότι η δημοτική αρχή παρέλαβε το Δήμο Χαλανδρίου με αποθεματικό 13 εκατομμυρίων ευρώ, και πλέον έχοντας ανανεώσει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων έχει αποθεματικό 17 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ερώτηση για το ποίο ήταν το μυστικό της επιτυχίας ο Γεράσιμος Λυμπεράτος τονίζει το εξής: «Τα εύσημα ανήκουν πρωτίστως στους δημότες του Χαλανδρίου. Εμείς εκείνο που αποδείξαμε είναι ότι δεν υπολείπονται των άλλων Ευρωπαίων σε περιβαλλοντική ευαισθησία.Αν τους δώσεις την κατάλληλη υποδομή και ενημέρωση ανταποκρίνονται άριστα».