Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας
13 Δεκεμβρίου 2019 / 16:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα, θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, προβλέπει από απόψε (13/12) το βράδυ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ανακοίνωση εξέδωσε ωστόσο, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας. Σύμφωνα μ' αυτό:

«Κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα το βράδυ Παρασκευή (13-12-2019) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Στα δυτικά από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (13-12-2019), νότιοι νοτιοδυτικοί 8, που τη νύχτα θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο τα 10 μποφόρ και σταδιακά από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019) θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε:

α) Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Π.Ε. Κέρκυρας, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γ.Γ.Π.Π. και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

β) Για την ενημέρωση (μέσω των ΜΜΕ) των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις  και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των πολιτών.

H Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας συνιστά στους πολίτες:

Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να αποφεύγουν τις διασταυρώσεις με χειμάρρους.

Να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κάτω από δένδρα κ.λ.π.

Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λ.π.

Γενικές οδηγίες για έντονα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον σύνδεσμο: www.civilprotection.gr.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κέρκυρας παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα και επεμβαίνει όπου και όποτε ζητηθεί».